"Καταιγίδα" στο ΧΑ

Σε δοκιμασία των 326 μονάδων για FT LC οδηγείται το ΧΑ. Αφορμή διόρθωσης για ξένα χρηματιστήρια οι ιταλικές εκλογές, επιπλέον αφορμή "εντός" το...σοκ του ΟΠΑΠ. Προβληματίζουν οι αυξημένες θέσεις πώλησης.

Η χθεσινή...βουτιά στα χρηματιστήρια με το ΧΑ να υπέρ-διορθώνει αποτέλεσε άλλη μία προειδοποίηση σε όσους εφησυχάζουν.

Βέβαια η έκταση της υποχώρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε- εκτός των άλλων διεθνών- και εγγενείς λόγους και αφορμές για να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.

«Αδειασαν» μεν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με κύρια αφορμή την...αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και την πιθανή πολιτική ρευστότητα στην γειτονική χώρα ωστόσο στο ΧΑ ενδεικτικές κινήσεις «πώλησης» είχαν γίνει τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Μάλιστα ο ΣΜΕΧΑ, με αφορμή τις επικειμενες αποκρατικοποιήσεις είχε προειδοποιήσει σχετικά για τον κίνδυνο ενός short γύρου, που ελλόχευε. Ομως αν για τις διεθνείς αγορές ο... joker φαίνεται να είναι η Ιταλία, καλή αφορμή για διόρθωση και χαλάρωση του ευρώ, με μικρή ενίσχυση στα spreads των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας για την ελληνική η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από τον ΟΠΑΠ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day έχουμε καλύτερη εικόνα για το πραγματικό σοκ, που προκάλεσε η βύθιση των μεγεθών του Οργανισμού. Σε συγκυρία «πονηρή», δύο συνεδριάσεις μετά την καταγραφή «νέου υψηλού» 62 εβδομάδων, εν μέσω τριβών για την ολοένα αναβαλλόμενη διάθεση του 34% που έχει το Δημόσιο και με τους ξένους και έλληνες παίκτες/ενδιαφερόμενους να διευκολύνονται από έναν εξορθολογισμό της τιμής/ χρηματιστηριακής αξίας.

Σημαντική διόρθωση και για τον Ftse Large Cap αλλά με τον δείκτη να μην «χάνει» τις 326 μονάδες, τουλάχιστον στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Ερώτημα ωστόσο αποτελούν οι αυξημένες συναλλαγές και μάλιστα με άνεση πωλητών σε μετοχές κλειδιά του Large Cap και σηματωρούς του Ft Mid, που παραπέμπουν ανοιχτά σε «γύρισμα» θέσεων, ενίσχυση «πωλήσεων» (στο ΧΠΑ) με τον...25άρη να προεξοφλείται για «δοκιμασία» των 326 μονάδων. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με όντως ρευστό το 3-4ήμερο, που ακολουθεί (κυρίως λόγω ιταλικών εκλογών) και θα φανούν σχεδόν από την αρχή οι διαθέσεις ειδικά των βραχυπρόθεσμων.

Συγκεκριμένα για τον ΟΠΑΠ, που οι short θέσεις ήταν από τις πρώτες που ενισχύθηκαν και έδωσαν το στίγμα των προθέσεων συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων τα 6,8 ευρώ είναι μία αποδεκτή περιοχή επιβεβαίωσης (ή όχι). Στα 7,47 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που διορθώνει από την τελευταία κορυφή των 8,12 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ στα 5,83 υποχωρεί από την αντίστοιχη δική του των 6,64 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση αρκετ»ων το παιχνίδι θα κριθεί σε αυτή την 3άδα μετοχών, βεβαίως στην 3 Ε και λιγότερο στο αν θα κρατήσει η ΕΤΕ το ένα ευρώ. Στα 19,70 η μετά τα υψηλά στα 20,25 ευρώ με τη μετοχή να έχει- από τεχνική πλευρά- περιθώρια μέχρι τα 19,50-19,20 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό εκτιμάται, με βάση την στάση συγκεκριμένων παικτών στην αγορά παραγώγων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v