H Coca Cola στέλνει τον ΓΔ κοντά στο 1.000ρικο

Με συναλλαγές μόλις 355 τεμαχίων η Coca Cola HBC ανεβαίνει 16,25% και στέλνει το ΧΑ μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες. Αυξημένη μεταβλητότητα και υψηλός τζίρος στις τράπεζες. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ.

Με το... καλημέρα. Από την προσυνεδρίαση θα έπρεπε να είχαν μπει στο σύστημα οι εντολές αγοράς σε 1-2 μετοχές, καθώς με το άνοιγμα τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank έδειξαν τις διαθέσεις τους. Ομορφιές!...

Με ανοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση για βασικούς δείκτες και μετοχές, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν έντονη παρουσία από τις 10.29 και με τον Γενικό Δείκτη να «σκαρφαλώνει» πολύ γρήγορα στις 968-970 μονάδες.

Στη συνέχεια, η Coca Cola HBC (διαπραγματεύεται με κωδικό ΕΕΕ) με μόλις 355 κομμάτια έφτασε στα 21,39 ευρώ ή 16% υψηλότερα. Έτσι ο Γενικός Δείκτης έφτασε μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες.

Αν μη τι άλλο, η σπουδή στην Πειραιώς δημιούργησε γρήγορα κλίμα, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται πως στα πρώτα 2-3΄ της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 515.483 μετοχές της Πειραιώς και στις 10.36 είχαν ξεπεράσει το 1,5 εκατ. κομμάτια.

Γρήγορα και η μετοχή της Eurobank έπιασε και το 11,05%, με χαμηλότερη συναλλακτικότητα ωστόσο, και συνέβαλε στην ενίσχυση της τάσης και της διάθεσης τουλάχιστον στα πρώτα 10΄-15΄της συνεδρίασης.

Έως τις 326 μονάδες ο FTSE Large Cap, σταθερά πάνω από τις 170 ο Τραπεζικός Δείκτης και στην περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων ο FT Mid, που συνεχίζει να λειτουργεί σαν προπομπός της αγοράς.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (από τα 6,8 εκατ. τεμάχια τα 2,2 εκατ. είχαν γίνει μόνο στην Πειραιώς), με τις Εθνική και Alpha Bank να ανταποκρίνονται σχεδόν αμέσως.

Λίγο μετά τις 10.45 ανέλαβαν οι πωλητές, με την Alpha Bank να υποχωρεί... αίφνης έως 4,2%
, να δημιουργεί για λίγο σχετική νευρικότητα, με τον 25άρη να παρασύρεται λίγο χαμηλότερα προς τις 321 μονάδες.

Αυξημένη μεταβλητότητα λοιπόν στα πρώτα 15΄-20΄ της συνεδρίασης, εναλλαγές, υψηλό ρίσκο και προσοχή στην έκθεση για όσους παίζουν ενδοσυνεδριακά ή το πολύ σε ορίζοντα τριών συνεδριάσεων.

Σχετική κινητικότητα για την Coca Cola, με εκ διαμέτρου αντίθετες τις εκτιμήσεις της Barclays από αυτές της Bank of America Merrill Lynch, με αφορμή το σημερινό τριπλό listing της στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr διαβάζουμε πως η μεν πρώτη αναβαθμίζει την αξιολόγησή της για τη μετοχή της ελληνικής εταιρίας σε outperform, η δεύτερη όμως τη διατηρεί σε underperform.

Η Barclays, που διατηρεί την τιμή-στόχο για την Coca Cola στα 21 ευρώ, αναφέρει πως, καθώς οι τεχνικές επιπτώσεις αναφορικά με το relisting στο Λονδίνο επηρέασαν αρνητικά τις πρόσφατες επιδόσεις και καθώς η συναλλαγή έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, το νέο αυτό επίπεδο παρέχει ένα ιδανικό σημείο εισόδου σε ένα θεμελιωδώς ελκυστικό growth story.

Ανοδικά η μετοχή του ΟΤΕ, με τη Morgan Stanley να βλέπει θετική συναλλαγή που αυξάνει την αξία του Οργανισμού, την πώληση της Globul στην Telenor προς 717 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών και τελεί υπό έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Η συναλλαγή αυξάνει την αξία του ΟΤΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, και επιτρέπει τη μείωση των κινδύνων σε μια όλο και πιο δύσκολη αγορά, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να είναι πλήρως χρηματοδοτημένος και πέραν του 2018.

Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση overweight για τον ΟΤΕ, με την τιμή-στόχο στα 7 ευρώ ανά μετοχή.

Υψηλότερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με αφορμή και την έκδοση του ευρωομολόγου, με τον τίτλο να παρουσιάζει ζωηρή ζήτηση, σύμφωνα με το Reuters.

Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο που αναμένεται να ανέλθει περί τα 400 εκατ. ευρώ άνοιξε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ελληνικής εταιρίας να κάνει λόγο για κουπόνι κοντά στο 8,5%. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική αποτίμηση της έκδοσης.

Τα έσοδα της έκδοσης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Alpha Bank, η Credit Suisse, η Eurobank, η HSBC και η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Λίγο μετά τις 10.50 το Χ.Α. έβρισκε και πάλι τα... πατήματά του, με τις συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς να έχουν ξεπεράσει τα 4-5 εκατ. κομμάτια! Στις 967 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 325 μονάδες ανακάμπτει ο FTSE Large Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v