Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2011

Απλή αναλογική και δικαιώματα των μικρομετόχων

Απλή αναλογική και δικαιώματα των μικρομετόχων
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες είχαμε μια εξέλιξη που πολύ πιθανόν να συμβαίνει για πρώτη φορά σε εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α.: την εκλογή διοικητικού συμβουλίου με τη μέθοδο της απλής αναλογικής!

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν π.χ. μιλάμε για ένα 7μελές Δ.Σ., τότε με πάνω από 14,28% των ψηφισάντων στη γενική συνέλευση (προκύπτει από 100%:7) η μειοψηφία μπορεί να εκλέξει ένα μέλος στο Δ.Σ., με πάνω από 28,56% δύο μέλη στο Δ.Σ. κ.λπ.

Αν τώρα μιλάμε για ένα 9μελές Δ.Σ., τότε το κάτω όριο προκειμένου να εκλεγεί ένα μέλος στο Δ.Σ. πέφτει στο 11,1% (100%:9) των ψηφισάντων.

Η διοίκηση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες επέλεξε αυτόν τον τρόπο εκλογής του διοικητικού της συμβουλίου, ως μια φόρμα συνεργασίας με το Linnaeus Fund, του οποίου το ποσοστό ήδη ξεπέρασε το 30%.

«Από το να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, τριβές και γκρίνιες, είναι καλύτερο να έχεις τους μετόχους σου στο διοικητικό συμβούλιο, ενημερωμένους από πρώτο χέρι», είχε αναφέρει προ μηνών ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Στέλιος Πιτάκας.

Επίσης, λογικό είναι για έναν μέτοχο (Linnaeus Fund) που επένδυσε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια σε μια εταιρία του μεγέθους της Δίας, να μην αρκείται στο να μαθαίνει τις εξελίξεις… από τους δημοσιογράφους.

Η εξέλιξη αυτή στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες μας υπενθύμισε το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) έχει θέσει ως αίτημα την εκπροσώπηση των επενδυτών μειοψηφίας σε κάθε εισηγμένη εταιρία με ένα μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σκεφτήκαμε, δηλαδή, ότι αν οι εισηγμένες ψήφιζαν τη διαδικασία της εκλογής του διοικητικού τους συμβουλίου με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, το αίτημα αυτό του ΣΕΔ θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να υλοποιηθεί στην πράξη, ανεξάρτητα από το πόσο «δεκτικές» είναι οι διοικήσεις στο να ελέγχονται από τους συνεταίρους τους.

Σε εταιρίες δηλαδή που έχουν προβληματίσει τις μειοψηφίες δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μαζευτεί το 11% ή το 15% των μετοχών και να υποχρεώσει τη διοίκηση να συμπεριλάβει και ένα μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο που να εκπροσωπεί τους μικρομετόχους.

Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει μια σειρά δυσκολίες και πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν ο ανταγωνιστής αποκτήσει το 15% της εταιρίας και εκλέξει μέλος στο Δ.Σ.; Υπάρχουν φόβοι «βιομηχανικής κατασκοπίας»; κ.λπ.), που ωστόσο θα μπορούσαν να συζητηθούν και να βρουν τη λύση τους. Καλή θέληση να υπάρχει…

Υ.Γ.: Να συγκριθεί η θέση του κ. Πιτάκα της Διχθ με εκείνη του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος έφερε (αντισυνταγματικό, όπως και στην περίπτωση των δημόσιων προτάσεων…) νόμο στη Βουλή(!), προκειμένου η MIG να μην μπορεί να εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v