Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2012

Ο ΟΠΑΠ, το… New Jersey και το "probity control"

Ο ΟΠΑΠ, το… New Jersey και το probity control
Σε προηγούμενο σχόλιό της, η στήλη ασχολήθηκε με την πολλάκις αναφερθείσα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία προς το παρόν παραμένει όνειρο απατηλό. Τότε επί τη ευκαιρία είχαμε αναφερθεί στις τελευταίες πληροφορίες για την ιδιωτικοποίηση της λοταρίας της Indiana, στις ΗΠΑ, όπου ΔΕΝ εμφανίστηκε ως διεκδικητής η Intralot, δημιουργώντας απορίες για το τι δύναται να σημαίνει αυτό.

Μπορεί στην υπόθεση του ΟΠΑΠ να μην υπάρχει τίποτε νεότερο (ας μην ξεχνάμε και την αλλαγή ηγεσίας - διοικητικού συμβουλίου που επήλθε), στο εξωτερικό όμως οι εξελίξεις είναι συνεχείς.

Η πολιτεία του New Jersey προχωρά και αυτή σε ιδιωτικοποίηση της λοταρίας της, οπότε ξεκινώντας τις σχετικές διαδικασίες διοργάνωσε «παρουσίαση» και επισκέψεις «ενδιαφερομένων» στις εγκαταστάσεις της.

Ως καταρχήν ενδιαφερόμενοι, μαθαίνουμε, προσήλθαν η Gtech (που παρέχει ήδη την τεχνολογία διοργάνωσης παιγνίων στη λοταρία του New Jersey), η Camelot, η Scientific Games και η Intralot.

Σε αυτήν τη φάση, δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι από αυτούς τους ενδιαφερόμενους θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Σίγουρα όμως θα έχει «ελληνικό» ενδιαφέρον να δούμε αν η Intralot θα συγκαταλέγεται σε αυτούς, καθότι, πέραν της τεχνογνωσίας και της πείρας, θα απαιτηθούν οικονομικοί, οργανωτικοί και ανθρώπινοι πόροι, σημαντικού επιπέδου.

Μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες, όμως, που ακολουθούνται στις ΗΠΑ, ιδίως σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων εταιριών που διοργανώνουν τυχερά παιχνίδια, οδηγούμαστε μοιραία πίσω στην υπόθεση του ΟΠΑΠ.

Διότι για να γίνει μια τόσο μεγάλη ιδιωτικοποίηση, με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο, πρέπει να υπάρξουν σοβαρότατες διαδικασίες, κι όχι μόνο για την αξιολόγηση της τεχνολογίας ή των οικονομικών δεδομένων που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι.

Όταν μιλάμε για «τζόγο» το ζήτημα αποκτά κι άλλες σοβαρές πλευρές, που θα πρέπει να εξεταστούν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τα μύρια όσα που συνέβησαν στο παρελθόν στον χώρο του τζόγου (κι απαθανατίστηκαν σε κινηματογραφικά έργα με επίκεντρο το θρυλικό Las Vegas), έχουν αναπτύξει δοκιμασμένες πρακτικές ελέγχου του λεγόμενου probity των διεκδικητών.

To probity control μεταφράζεται στα ελληνικά ως «έλεγχος εντιμότητας» ή «ακεραιότητας» κι επιτυγχάνεται με συνδυασμό διαφόρων μεθόδων, μία εκ των οποίων είναι η αξιολόγηση των επιδόσεων, της διαφάνειας και της ακεραιότητας στην τήρηση των συμφωνηθέντων, που έχει παρουσιάσει κατά το παρελθόν (σε ανάλογα deals) ο κάθε «ενδιαφερόμενος».

Το ερώτημα που πολλοί αναμένουν με ενδιαφέρον (αν υποθέσουμε ότι αργά ή γρήγορα θα ανακοινωθεί διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ) είναι πού ακριβώς θα τεθεί από την ελληνική πλευρά ο πήχης των ελέγχων, είτε αυτοί αφορούν την «ακεραιότητα» είτε γενικότερα την αποτελεσματικότητα των ενδιαφερόμενων.

Διότι, καλώς ή κακώς, ο ΟΠΑΠ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο - και διαθέτει τεράστιο μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά του «τζόγου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v