Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2012

Ο Σαμαράς, ο Ντράγκι και το ρολάρισμα

Ο Σαμαράς, ο Ντράγκι και το ρολάρισμα
Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, φέρεται να πρότεινε στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μια απλή και ριζοσπαστική λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, σε πιθανή περίπτωση επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Να ανανεώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία κατέχει και λήγουν έως το 2016 και επομένως να εξοικονομηθούν ισόποσα κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση, που να χρηματοδοτήσουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα της Ελλάδας έως τα τέλη του 2016.

Από σήμερα ως το τέλος του 2014, διάστημα στο οποίο εκτείνεται η δανειακή σύμβαση, λήγουν ελληνικά κρατικά ομόλογα κυριότητας ΕΚΤ, ύψους 20 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω ποσό έχει προϋπολογιστεί από τη δανειακή σύμβαση. Δηλαδή, η Ελλάδα θα πάρει δάνειο από τον EFSF για να εξοφλήσει στο ακέραιο τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Αν επομένως ρολαριστούν, με νέα που θα λήγουν πιθανότατα μετά το 2020, τότε εξοικονομούνται ως το τέλος του 2014 κεφάλαια 20 δισ. ευρώ.

Το ποσό της εξοικονόμησης ρευστότητας για την Ελλάδα ανεβαίνει στα 26-29 δισ. ευρώ εφόσον η ΕΚΤ ανανεώσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει και λήγουν ως το τέλος του 2016.

Αν μάλιστα τα ομόλογα ρολαριστούν στην τιμή κτήσης και όχι στην ονομαστική αξία, τότε θα μειωθεί και το χρέος, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης βιωσιμότητα.

Ακόμη και αν οι πληροφορίες ισχύουν, δεν είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ μπορεί εύκολα να συναινέσει σε μια τέτοια λύση.

Πρώτον, διότι η ΕΚΤ έχει δικαιοδοσία να παρεμβαίνει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και όχι στην πρωτογενή.

Δεύτερον, επειδή η επιμήκυνση της διάρκειας ομολόγων αποτελεί έμμεση αναδιάρθρωση χρέους.

Τρίτον, διότι μια τέτοια λύση για την Ελλάδα δημιουργεί ένα νέο προηγούμενο.

Και τέταρτον, και σημαντικότερο, μια τέτοια λύση μεταθέτει και δεν λύνει το πρόβλημα, μια και η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει το παραπάνω χρέος στο προσεχές μέλλον, με μεγάλα ερωτήματα για το αν το 2020 ή αργότερα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής.

Είτε ισχύουν είτε όχι οι πληροφορίες, οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας σε περίπτωση επιμήκυνσης μάλλον θα ληφθούν το 2013, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ.

Τώρα θα πάρουμε σκέτη την επιμήκυνση κατά 1+1 έτος και αυτή βεβαίως εφόσον λάβουμε τα μέτρα. Για τα υπόλοιπα οι αποφάσεις μετατίθενται στις αρχές του 2013 και με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε… καλά παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v