Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2012

ΟΠΑΠ 2: Περιμένοντας εκπλήξεις και… συμμαχίες!

ΟΠΑΠ 2: Περιμένοντας εκπλήξεις και… συμμαχίες!
Χθες η στήλη κατέγραψε το μέγεθος των αναγκών χρηματοδότησης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εμφανισθέντες «ενδιαφερόμενοι» για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, στην περίπτωση όπου περάσουν στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Κι αυτό με την ελάχιστη δυνατή προϋπόθεση, ήτοι με την αποδοχή ότι τουλάχιστον οι εταιρίες operators, που δεν έχουν τη βαθιά τσέπη των Funds, θα εξακολουθήσουν να διατηρούν ποσοστό 34%, ώστε να παραμείνουν leaders σε ευρύτερα σχήματα.

Διότι αυτό προβλέπει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ως ελάχιστη προϋπόθεση.

Τα ποσά είναι ασφαλώς μεγάλα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το ύψος των συνολικών κεφαλαίων για επενδύσεις που διαθέτουν οι εταιρίες μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο ή και περισσότερο.

Ασφαλώς, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες όπως οι σημερινές, υπάρχουν πάντα οι λύσεις της πρόσθετης χρηματοδότησης, μέσω είτε τραπεζικού δανεισμού και ομολογιακών είτε αυξήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο.

Εντούτοις, με βάση δημοσιεύματα της διεθνούς αγοράς gaming τους επόμενους 12-18 μήνες, διαμορφώνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, πέραν του ΟΠΑΠ, για τις οποίες εύλογα θα υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλους διεθνείς operators, που έχουν ενδιαφερθεί για τον ελληνικό οργανισμό.

Για παράδειγμα, αναμένονται το άνοιγμα του διαδικτυακού gaming στις ΗΠΑ, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις λοταριών σε ορισμένες πολιτείες τους, νέες άδειες σε Ιταλία, Βραζιλία και Κίνα, καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση της λοταρίας στην Ιρλανδία.

Με δεδομένη λοιπόν τη στενότητα ρευστότητας, αλλά και τη θεωρία της κατανομής του ρίσκου, δύσκολα κάποιος άλλος, πλην ίσως της Intralot, θα παίξει τα ρέστα του στην περίπτωση του ΟΠΑΠ και θα μείνει έξω από τα υπόλοιπα.

Τι σημαίνουν όμως αυτά;

Ότι είναι λίαν πιθανό να δούμε operators που εμφανίζονται τώρα ως αυτόνομοι διεκδικητές, αλλά και άλλους που δεν έχουν εμφανιστεί να προσκολλώνται σε ευρύτερα σχήματα επενδυτών, με μειοψηφικό ποσοστό!

Με τον τρόπο αυτόν, το μέγιστο βάρος της χρηματοδότησης θα το έχουν τα Funds, ενώ οι operators θα προσβλέπουν -σε περίπτωση όπου κερδίσουν τον διαγωνισμό- όχι μόνο στο μειοψηφικό τους ποσοστό, αλλά και στο management του ΟΠΑΠ, όπως επίσης και σε τεχνολογική του υποστήριξη, αφού εκείνοι θα έχουν την τεχνογνωσία.

Με απλά λόγια, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αφορά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ίσως να είναι γεμάτη… εκπλήξεις και «συμμαχίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v