Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2006

Εσωτερικοί ελεγκτές ΟΧΙ για το... θεαθήναι

Η στήλη χαίρεται όταν υπάρχει ευαισθησία, γι’ αυτό και παραθέτει αυτούσια την απάντηση στο σχόλιο για ορισμένες περιπτώσεις εσωτερικών ελεγκτών εισηγμένων εταιριών, την οποία έστειλε ο Εμμανουήλ Βαμβακάρης, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος:

”Διαβάζοντας άρθρο της 26/4/2006 σχετικά με τους εσωτερικούς ελεγκτές και σεβόμενος την κάθε άποψη και θέση, θα ήθελα προς αποκατάσταση της σημερινής πραγματικότητας να καταθέσω την προσωπική μου εκτίμηση γύρω από τον εσωτερικό έλεγχο και τους συναδέλφους μου εσωτερικούς ελεγκτές.

Δεν θα διαφωνήσω ότι πιθανώς και σήμερα να υπάρχουν ορισμένα περιστατικά σαν κι αυτά που περιγράφονται στο άρθρο της 26/4, όμως τα περιστατικά αυτά αποτελούν τη μειοψηφία.

Από την 25ετή επαγγελματική μου εμπειρία και την 15ετή συμμετοχή μου στα δρώμενα γύρω από τον εσωτερικό έλεγχο στην Ελλάδα, θέλω να επισημάνω ότι στις περισσότερες εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες και οργανισμούς, τουλάχιστον από το 2001 υπάρχουν και λειτουργούν οργανωμένες υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, στελεχωμένες με καταξιωμένους, έμπειρους και ικανότατους συναδέλφους, οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αν μη τι άλλο, δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία ή κατευθυνόμενοι από τις διοικήσεις των εταιριών τους.

Είναι συνάδελφοι, οι οποίοι ασκούν με μεγάλη σοβαρότητα το έργο τους, καταγράφοντας όλες τις υπερβάσεις που διαπιστώνονται κατά τη διάρκεια των ελέγχων τους (είτε αυτές έχουν σχέση με οικονομικό έλεγχο είτε με λειτουργικό είτε με διοικητικό, είτε ακόμη και με έλεγχο απάτης), προτείνοντας προς τους ελεγχόμενους και τις διοικήσεις όλες τις απαραίτητες λύσεις με σκοπό τη βελτίωση ή εξάλειψή τους και παρακολουθώντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα (εξαμηνιαία, ετησίως) την εφαρμογή τους (Follow up) από τους εμπλεκόμενους.

Επιπλέον, σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κατεγράφη ότι αφενός σε όλες τις εισηγμένες και αφετέρου σε πολλές μη εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρίες (οι εταιρίες αυτές καλύπτουν περίπου το 75%-78% του συνόλου των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων) υπάρχουν υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου στελεχωμένες με ικανούς συναδέλφους, λειτουργώντας απρόσκοπτα, όπως ακριβώς ορίζεται τόσο στα Διεθνή Πρότυπα όσο και τις υπάρχουσες Νομοθεσίες και Αποφάσεις των Εποπτικών Οργάνων, χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις των διοικήσεων.

Επισημαίνεται ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην εκπαίδευση (μέσω τοπικών σεμιναρίων και μέσω ειδικών σεμιναρίων για πιστοποίηση συναδέλφων με το μοναδικό παγκοσμίως τίτλο του CIA -Certified Internal Auditor-) και το επίπεδο τεχνογνωσίας των συναδέλφων μου.

Κλείνοντας και ευχαριστώντας για τη φιλοξενία σας, επαναλαμβάνω ότι σήμερα πιθανώς να υπάρχουν ορισμένες / ελάχιστες περιπτώσεις ελεγκτών, όπως αναφέρεται στο άρθρο σας της 26/4 για το… θεαθήναι, αλλά στην πλειοψηφία τους οι εσωτερικοί ελεγκτές λειτουργούν αντικειμενικά και επαγγελματικά, χωρίς να χάνουν την ανεξαρτησία τους και χωρίς να δέχονται κανενός είδους παρεμβάσεις / πιέσεις όσον αφορά στο τελικό προϊόν του έργου τους, ήτοι τις εκθέσεις ελέγχων.

Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Βαμβακάρης

Δ/ντής Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (1996-2002)

Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτ. Ελέγχου Ένωσης Ασφ/κών Εταιριών Ελλάδος (2000-σήμερα)

Η απάντηση του ”Χαμαιλέοντα: Δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου με τα λεγόμενα του κ. Βαμβακάρη. Και ο ίδιος, άλλωστε, αναφέρει ότι υπάρχει μια ”μειοψηφία”, ακόμη και ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρίες.

Το... μέγεθος αυτής της μειοψηφίας είναι που μας προβληματίζει, κάτι που φαίνεται και από τα διάφορα κρούσματα κακοδιοίκησης και καταχρήσεων παντός είδους που εμφανίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και... μέλλον.

Κατά την άποψή μας το θέμα του εσωτερικού ελέγχου είναι εξαιρετικά κρίσιμο ΓΙΑ ΚΑΘΕ εισηγμένη εταιρία, γι’ αυτό και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα τυπικά και εμπειρικά προσόντα του κάθε εσωτερικού ελεγκτή, αλλά και για τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ εσωτερικού ελέγχου στις εισηγμένες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v