Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2006

Πολιτική και Σοφοκλέους: Μετά την ΕΤΕ η Cosmote;

Οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά της στήλης, κάνουν λόγο για νέα εισβολή της πολιτικής στη Σοφοκλέους.

Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην υπόθεση ΕΤΕ-Finansbank, σειρά στην πολιτική ”ατζέντα” της αντιπολίτευσης φαίνεται να λαμβάνει εκ νέου το deal μεταξύ Cosmote και Γερμανού.

Από τη μία εκκρεμεί η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, κι από την άλλη, αναφέρουν ορισμένες πηγές, σχεδιάζεται επανάληψη της όλης διαδικασίας που παρακολουθήσαμε στην περίπτωση της Εθνικής.

Δηλαδή ”ακροάσεις” διαφόρων ”ειδικών”, και εμπλεκομένων, στην αρμόδια επί των οικονομικών υποθέσεων επιτροπή της Βουλής!

Φανταζόμαστε δε ότι και πάλι θα βρεθούν κάποιοι συνδικαλιστές να υπερασπιστούν την… τιμή των εταιριών τους, προς όφελος του έθνους και του κοινωνικού συνόλου.

Κι όλα αυτά βεβαίως, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, με μια απορία όμως να προκύπτει:

Μα καλά όλοι οι αναλυτές (ιδίως των ξένων οίκων) τυφλοί είναι, άσχετοι ή ”πληρωμένοι” και δεν βλέπουν τα ”αίσχη” τα ”σκάνδαλα” και τα τεράστια λάθη που βλέπουν οι… πολιτικοί μας;

ΥΓ: Κι ενώ οι δικοί μας πολιτικοί κάνουν τους… αναλυτές, στην υπόλοιπη Ευρώπη ασχολούνται με πιο σημαντικά θέματα, για τα οποία βεβαίως εμείς ακόμη… αγρό αγοράζουμε.

Ο λόγος για τις παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας, υπέρ μια συγχώνευσης μεταξύ του Euronext και του Deutsche Borse.

Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει και με αυτό, αφού και πάλι πρόκειται για πολιτική παρέμβαση, (έστω κι αν είναι φραστική και χωρίς μεγάλη παρεμβατική αξία, όπως έσπευσε να παραδεχτεί ο κ. Σιράκ).

Ωστόσο, αποτελεί ένα θέμα ουσίας για τις δύο χώρες, καθώς βλέπουν ότι το Euronext (το κοινό χρηματιστήριο Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Πορτογαλίας) είναι ένα βήμα πριν το να περάσει σε αμερικανικά χέρια (του NYSE), παρά την αντιπροσφορά του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Πρόκειται για ζήτημα στρατηγικό που έχει βεβαίως και πολιτική όψη σε σχέση με την προοπτική ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι δικοί μας πολιτικοί βέβαια ουδόλως ασχολούνται με το μέλλον της ΕΧΑΕ, τις ευκαιρίες που έχουν χαθεί σε σχέση με τις άλλες αγορές της περιοχής, κι άλλα τέτοια… βαρετά.

Έχουν άλλη δουλειά οι άνθρωποι. Μετράνε το… P/E της Finansbank και την ανά κατάστημα αποτίμηση της Γερμανός!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v