Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2006

Πειραιώς-Κύπρου: Οι τρεις όψεις μιας κίνησης

Η πανέξυπνη ομολογουμένως κίνηση της Πειραιώς στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου επιδέχεται τουλάχιστον τριών ερμηνειών!

H πρώτη αφορά την ”επίσημη” εκδοχή, ότι πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση ”trading” που έγινε με σκοπό το κέρδος και με προηγούμενη ενημέρωση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου.

Η δεύτερη είναι ότι η Πειραιώς ”βάζει πόδι” στο μετοχολόγιο της Κύπρου κι έτσι (ιδίως αν ενισχύσει το ποσοστό της) αποκτά πλεονέκτημα σε τυχόν άμεσες και ”επιτακτικές” διαπραγματεύσεις για … ”μακροχρόνια σοβαρή σχέση”, που λένε και οι αγγελίες. Κι αυτό με δεδομένο την πολυμετοχικότητα της τράπεζας, όπου κανένας δεν διαθέτει πάνω από 5%.

Η τρίτη αφορά το ενδεχόμενο η κίνηση να είναι ”αμυντική”.

Θεωρητικά τουλάχιστον, αποκτώντας μια θέση στην Κύπρου την οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενισχύσει, η Πειραιώς μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευχέρεια την εκδήλωση μιας λιγότερο ή περισσότερο ”επιθετικής” κίνησης πάνω της, αυξάνοντας -έμμεσα- την αποτίμησή της, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας λιγότερο ή περισσότερο φιλικής ”συνένωσης”.

Ο ολίγον… ”βάρβαρος” τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκαν οι αγορές, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, και η ταχύτητα με την οποία κυκλοφόρησε στην αγορά το ”νέο” δείχνουν ότι η δεύτερη εκδοχή μάλλον δεν ευσταθεί.

Εκτός αν η Πειραιώς έχει ήδη συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό (σ.σ. οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είναι το ταμείο εργαζομένων της με σχεδόν 5% και η Εκκλησία της Κύπρου με 3%!) και έχει ήδη ξεπεράσει αυτό που θεωρούσε ”κρίσιμο σημείο”.

Η πρώτη εκδοχή εκ του αποτελέσματος (άνοδος στη μετοχή της Κύπρου) αποκτά νόημα, ενώ σημαντικά φαίνεται ότι ήταν, τουλάχιστον χθες, και τα παράπλευρα οφέλη στη μετοχή της Πειραιώς που κυριολεκτικά ”κάλπασε”.

Είχε προηγηθεί βέβαια και σημαντική πτώση.

Η τρίτη εκδοχή φαίνεται να έχει ”αμοιβαία οφέλη” για τις δύο τράπεζες, χωρίς να προϋποθέτει εξ αρχής… όρκους αιώνιας πίστης.

Η μεν Κύπρου αποκτά έναν ισχυρό επενδυτή στο μετοχολόγιό της, σε μια περίοδο κατά την οποία λέγεται ότι η UBS αποεπένδυσε τα χαρτοφυλάκιά της (παρότι δεν έχει αλλάξει στάση στις αναλύσεις της), πιθανώς μαζί με κάποιους άλλους ξένους.

Η δε Πειραιώς κάνει μια κίνηση που, πέρα από το πιθανό επενδυτικό όφελος, βάζει σε… δεύτερες σκέψεις τους ενδεχόμενους διεκδικητές της. Και στο κάτω κάτω μπορεί στην πορεία της... γνωριμίας (sooner or later, που λένε και οι αγγλομαθείς) η κίνηση να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από ”επενδυτική”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v