Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2006

Η Hyatt, η Ελαΐς και το διεθνές... ξεφώνημα!

Επιμένουμε, διότι θεωρούμε σημαντικό το θέμα για τη διεθνή ”φήμη” της αγοράς μας...

Από καιρό η στήλη είχε επισημάνει ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει η διεθνής... φασαρία για το θέμα του delisting εισηγμένων εταιρειών μέσω των διατάξεων περί συγχώνευσης του νόμου 2190 (προβλέπει πλειοψηφία των 2/3).

Ήδη χρήση της διάταξης κάνει η BC Partners στη Hyatt, με αποτέλεσμα να ”φωνάζουν” σε διεθνή μέσα τα hedge funds που μπήκαν στη Hyatt προκειμένου να ”εκβιάσουν” για υψηλότερο τίμημα.

Οι ”Financial Times” είχαν δεύτερο δημοσίευμα για το θέμα, καθώς πληροφορήθηκαν ότι τα hedge funds μπήκαν στη Hyatt ΑΦΟΥ είχαν γνωστοποιηθεί οι όροι του deal της BC και το τίμημα των 11 ευρώ.

Και η συγκεκριμένη πληροφορία είναι σημαντική, αφού συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν διαμαρτύρονται ”αθώοι μικροεπενδυτές” που είχαν μπει παλιότερα και… αιχμαλωτίστηκαν από την προσφορά της BC Partners.

Ωστόσο, στις αγορές δεν υπάρχει ”ηθικοπλαστικό κριτήριο”. Είναι δικαίωμα των hedge funds να επιδιώξουν -έστω και μπαίνοντας ”σφήνα”- υψηλότερο τίμημα. Όπως είναι δικαίωμα και της BC να κάνει χρήση των όποιων νόμων τη βολεύουν για να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό.

Σημασία για την αγορά μας έχει ότι… διαφημίζεται στο εξωτερικό η ύπαρξη αντικρουόμενων διατάξεων που ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ είτε να θίγουν τα συμφέροντα των μειοψηφίων (όπως υποστηρίζουν τα hedge funds) είτε, από την άλλη, να θίγουν τα συμφέροντα μεγάλων επενδυτών που κάνουν τις κινήσεις τους με βάση τα περιθώρια των νόμων, όπως επίσημα υποστηρίζει η BC Partners.

To χειρότερο, όμως, είναι ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη αντίστοιχη περίπτωση. Η Unilever έχει κάνει δημόσια προσφορά για την Ελαΐς και ήδη διαθέτει πλειοψηφία των 2/3.

Όμως εδώ και μέρες όλες οι πράξεις στη μετοχή γίνονται από άλλον αγοραστή, σε τιμή ελαφρά υψηλότερη από αυτή της δημόσιας προσφοράς.

Ο αγοραστής αυτός (που είναι μάλλον δεδομένο ότι είναι ξένος) προφανώς γνωρίζει την υπόθεση Hyatt, και για λόγους που δεν μας αφορούν, ουδόλως δείχνει να πτοείται.

Θα περιμένουν άραγε οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να… τριτώσει το κακό και να ενταθεί το… ”ξεφώνημα”;

Θυμίζουμε ότι κι άλλες χώρες είχαν αντίστοιχο πρόβλημα, έσπευσαν όμως να το λύσουν μόλις κατάλαβαν την ύπαρξή του…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v