Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2013

Μηχανική: "Κυπριακό" οι συζητήσεις με τράπεζες

Μηχανική: Κυπριακό οι συζητήσεις με τράπεζες

Η Μηχανική δημοσίευσε μόλις την περασμένη Παρασκευή τις λογιστικές της καταστάσεις για το πρώτο φετινό τρίμηνο και η σημείωση του ορκωτού ελεγκτή ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωση της ρευστότητας αποτελεί καθοριστικής σημασίας γεγονός για τη λειτουργία του ομίλου και της εταιρείας».

To περιεχόμενο βέβαια της σημείωσης του ορκωτού διέφερε μόνο κατά μία λέξη(!) από το αντίστοιχο που είχε συνταχθεί δύο χρόνια πριν (Μάρτιος 2011), όταν αναφερόταν: «H επιτυχής έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωση της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για τη λειτουργία του ομίλου και της εταιρείας».

Τι έλεγε η διοίκηση της Μηχανικής στις αρχές του 2011, πριν από τρία χρόνια; Πως έχει αποφασίσει «να προχωρήσει σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τόσο της μητρικής όσο και των θυγατρικών της μέσω: α) της αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων έως 160 εκατ. ευρώ και β) της πρόσθετης παροχής χρηματοδότησης για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιο, προμηθευτές και προσωπικό».

Ακριβώς τα ίδια λέει και σήμερα!

Στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2012 σημειώνει: «Η διοίκηση του ομίλου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τόσο της μητρικής όσο και των θυγατρικών της εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω α) της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων της μέχρι του ποσού των 160 εκατ. ευρώ, β) της παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης ικανού ποσού για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο, προμηθευτές και προσωπικό».

Μιλάμε για την τεχνική του... copy paste!

Βέβαια, είναι να απορεί κανείς για το τι σόι διαπραγματεύσεις είναι αυτές μεταξύ της διοίκησης της Μηχανικής και των τραπεζών, οι οποίες ξεκινούν στις αρχές του 2011 (και μάλλον ακόμη νωρίτερα) και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Και το Κυπριακό να συζητούσαν, όλο και κάπου θα είχαν καταλήξει...

Να θυμίσουμε πως η μετοχή της Μηχανικής μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης από τις 7 Απριλίου 2011, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξέλθει από αυτό. «Δεν κατέστη δυνατόν να ευδοκιμήσουν οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες και προσπάθειες για την υποβολή αιτήματος εξόδου από την κατηγορία» ήταν η σχετική απάντηση της διοίκησης της Μηχανικής μέσα στο 2013.

Τι συνέβη όμως στην πορεία της κατά την άνω των δύο ετών περίοδο όπου η διοίκησή της συζητά με τις τράπεζες και άκρη δεν βρίσκεται;

Πρώτον, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του εισηγμένου ομίλου ολοένα και αυξάνονται. Από τα 149,5 εκατ. στις 31/12/2010 ανέβηκαν στα 177 εκατ. στο τέλος του 2011, στα 290,4 εκατ. στις 31/12/2012 και στα 294,9 εκατ. στις 31/3/2013.

Και δεύτερον, οι δραστηριότητες του ομίλου έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει καθώς κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε μόλις στις 946 χιλιάδες ευρώ, όταν μόνο οι χρεώσεις των τόκων ξεπέρασαν τα 4,7 εκατ. ευρώ...

Φυσικά δεν είναι απλή υπόθεση να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για το αν έφταιγαν μόνο οι τράπεζες, ή μόνο οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, ή έστω σε ποιο βαθμό έφταιγε κάθε πλευρά ξεχωριστά.

Το μόνο βέβαιο είναι πως όσο περισσότερο καθυστερούν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες για εύρεση ουσιαστικής λύσης.

Τα σχετικά παραδείγματα είναι δεκάδες και αυτό της Nutriart είναι μόνο ένα από αυτά...

ΥΓ.1: Από τα 294,5 εκατ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 236 οφείλονται στις τράπεζες, τα 5,39 εκατ. στην εφορία, τα 2,79 στα ασφαλιστικά ταμεία, τα 38,1 στους προμηθευτές, τα 4,38 στους προμηθευτές και τα 8 σε λοιπούς πιστωτές. Αυτοί, μαζί με τους μετόχους μειοψηφίας, είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις... πληρώνουν το μάρμαρο.

ΥΓ.2: Μεταξύ των «φεσωμένων» συγκαταλέγεται και η συγγενής (και επίσης εισηγμένη) ΒΑΛΚΑΝ Ακινήτων με 8,56 εκατ. ευρώ.

ΥΓ.3: Υπάρχουν και απαιτήσεις της Μηχανικής από το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v