Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2013

ΟΠΑΠ: Ο Σμετς και η λεπτή... κόκκινη γραμμή για το ΤΑΙΠΕΔ

ΟΠΑΠ: Ο Σμετς και η λεπτή... κόκκινη γραμμή για το ΤΑΙΠΕΔ

Προθεσμία 10 ημερών μαθαίνουμε ότι δόθηκε χθες στις τρεις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση των λαχείων προκειμένου να «τα βρουν».

Αυτό που δεν εξακριβώθηκε, μιας και το ΤΑΙΠΕΔ «αμέλησε» να εκδώσει σχετική ανακοίνωση (παρότι δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει μεταξύ άλλων ότι πήρε προσφορά για το ακίνητο στην Τασκένδη ύψους... 125.000 ευρώ) είναι αν οι μέρες αυτές είναι εργάσιμες ή ημερολογιακες για να ξέρουμε κι εμείς πόσο θα κρατάμε την αναπνοή μας.

Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει να βαδίζει πλέον σε μια λεπτή... κόκκινη γραμμή, θέτοντας προθεσμίες, προκειμένου όπως ακούμε να γίνει τμηματική καταβολή των χρημάτων για την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας που θα αναλάβει τα λαχεία, αλλά και να υπογραφούν οι περιβόητες πλέον συμβάσεις προμήθειας μεταξύ των μετόχων.

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Intralot και η SGI αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ποσά που τους αναλογούσαν για την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας επειδή δεν είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις προμήθειας που διασφαλίζουν το δικό τους κέρδος.

Αυτό όμως, όπως αναφέρουν επίσης διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν προβλέπεται πουθενά. Από καμία σύμβαση!

Όπως υποθέτουμε ότι δεν προβλέπεται και «μνημόνιο» μεταξύ των εμπλεκόμενων, για τμηματική καταβολή της αρχικής κεφαλαιοποίησης εκ μέρους ορισμένων μετόχων, με... αντίτιμο τον προσδιορισμό συγκεκριμένου χρονικού ορίου στο οποίο θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις προμήθειας που τους ενδιαφέρουν.

Διότι κάτι τέτοιο φαίνεται να συμφωνήθηκε χθες....

Πέραν της έκδηλης απορίας που προκαλούν οι αναφορές περί τμηματικής καταβολής ποσών της τάξεως των ολίγων εκατομμυρίων, όταν από τη μία μιλάμε για την «ισχυρή» Intralot και από την άλλη για ολόκληρη SGI (γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι «απαιτούν» την υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας ώστε να τις προεξοφλήσουν και να χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή τους), υπάρχουν άλλοι, επίσης ουσιαστικοί, λόγοι ανησυχίας.

Ο πιο βασικός είναι οι ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα από την Emma Delta και οι προχθεσινές δηλώσεις του μεγαλομετόχου της Γίρι Σμετς.

Η προσεκτική ανάγνωσή τους καθιστά σαφές ότι η κοινοπραξία δεν θα δεχτεί κινήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, ενδεχομένως μειώνουν την αξία του Οργανισμού κι απέχουν από την πλήρη τήρηση του νομικού πλαισίου, αλλά και των λεγόμενων arms length συμφωνιών.

Η τελευταία αναφορά περί arms length τείνει προς περαιτέρω επεξήγηση διότι όπως ίσως δεν ξέρουν αρκετοί αναγνώστες αφορά αγγλοσαξονική ορολογία και σχετίζεται με συμφωνίες που γίνονται μεταξύ συνδεόμενων μερών.

Με απλά λόγια, σημαίνει ότι αν μια εταιρία συνάπτει συμφωνίες π.χ. με μετόχους της, αυτές θα πρέπει να γίνονται με ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς, κι όχι με όρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των συγκεκριμένων μετόχων. Σαν να μην ήταν συνδεόμενα μέρη οι συμφωνούντες.

Αν σας θυμίζει κάτι, στην υπόθεση των λαχείων, μάλλον έχετε δίκιο!

Σε αυτή λοιπόν τη «λεπτή φάση», κι αφού ο κ. Σμετς ξεκαθάρισε με τη δήλωσή του ότι στην περίπτωση που η Emma Delta προχωρήσει κανονικά στην απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ θα ελέγξει όλη την υπόθεση των λαχείων, συμβαίνει το εξής περίεργο.

Το ΤΑΙΠΕΔ, που έως πρότινος κρατούσε πρακτικά στάση Πόντιου Πιλάτου, διακυρήσσοντας όμως λεκτικά την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση του ΟΠΑΠ (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνέλευση για τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου), τώρα εμφανίζεται σε ρόλο «βασικού μετόχου» κι ενεργού εν πάση περιπτώσει «παίκτη».

Είτε απειλώντας με παραίτηση τον κ. Λουρόπουλο, είτε θέτοντας προθεσμίες (που όπως έχουμε διαπιστώσει σε πλείστες όσες περιπτώσεις διαγωνισμών του στην πράξη είναι εύκολο να... μετακινηθούν), οι οποίες στην πράξη μάλλον διευκολύνουν τους εμφανιζόμενους ως αδιάλλακτους να μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Κι όλα αυτά ενή η Ιntralot και η SGI έχουν ήδη παραβεί συμβατικές τους υποχρεώσεις, έναντι του ΟΠΑΠ, αρνούμενες να καταβάλουν έγκαιρα και άνευ όρων τα απαραίτητα χρήματα για την κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρίας για τα λαχεία.

Ως εκ τούτου, δεν θα μας φανεί καθόλου παράξενο αν υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στην... πλοκή της υπόθεσης.

 

ΥΓ.: Επειδή το φως της δημοσιότητας έχει πέσει στη σύμβαση των λαχείων, κι επειδή ο κ. Σμετς έκανε ρητή αναφορά μόνο στην υπόθεση των λαχείων, κάποιοι προβάλλουν την άποψη ότι στο θέμα του τεχνολογικού παρόχου πάνε όλα μέλι γάλα.

Εμάς πάντως οι πηγές μας στην όχθη της Emma Delta διακηρύττουν σε όλους τους τόνους ότι τυχόν τεχνολογικό κλείδωμα από την πλευρά της Intralot των μελλοντικών στρατηγικών δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ (βλέπε VLTs, Οn Line και Κάρτα Παίκτη) αποτελεί ξεκάθαρα...αιτία πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v