Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2013

Αέριο: Το "hub" και οι ευσεβείς πόθοι

Αέριο: Το hub και οι ευσεβείς πόθοι

Τη δυνατότητα λειτουργίας hub (κόμβου) φυσικού αερίου, όπου θα διαμορφώνονται και οι τιμές του καυσίμου, θα μελετήσει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως έλεγε στους δημοσιογράφους ο νέος πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, την προοπτική δημιουργίας hub φυσικού αερίου στην Ελλάδα τη βλέπουν θετικά και οι Τούρκοι, οι οποίοι ωστόσο θεωρούν ότι σε αυτό θα πρέπει να διαπραγματεύονται και ποσότητες που φθάνουν στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Ας σημειωθεί ότι στην Ευρώπη λειτουργούν περίπου εννέα hubs, με κυριότερα αυτά του Μπαουμγκάρτεν στην Αυστρία και του Ζεερπρίγκεν στο Βέλγιο, όπου διαπραγματεύονται ποσότητες φυσικού αερίου με προέλευση από πολλές και διαφορετικές πηγές (Βόρεια Θάλασσα, Ρωσία, LNG, Αλγερία, Ολλανδία, εγχώρια παραγωγή κ.λπ.).

Η προοπτική κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά αζέρικου αερίου μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, η κατάληξη στην Τουρκία ποσοτήτων από νέες πηγές (Ιράκ) και η δημιουργία διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, συμφωνούν όλοι ότι δημιουργούν προοπτικές για λειτουργία hub, που θα είναι συνδεδεμένο με χρηματιστηριακή πλατφόρμα.

Ωστόσο, όλοι ανησυχούν για την εκτεινόμενη οικονομική κρίση σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, που καταλήγει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Έτσι η όποια συζήτηση για δημιουργία παρόμοιων μηχανισμών δεν μπορεί από το να είναι θεωρητικά, καθώς hub χωρίς κατανάλωση δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v