Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2006

Sprider: Μια ενδιαφέρουσα ιστορία (και περίπτωση)

Στην εποχή των deals δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις που o ιδρυτής μιας εταιρίας αποχωρεί από αυτή πουλώντας τις μετοχές του.

Η περίπτωση της Sprider είναι μία από αυτές. Το ποσοστό των ιδρυτών της εισηγμένης –οικογένεια Αργυρού- έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μετά και τη χθεσινή πώληση του 8,5% του συνόλου των μετοχών στην οικογένεια Χατζηιωάννου προς 4 ευρώ ανά μετοχή.

Και πάλι καλά για την οικογένεια Αργυρού, που στάθηκε πολύ τυχερή όταν το 1999 ”παρά τρίχα” να αποκτούσε ως στρατηγικό συνεταίρο τα Μακεδονικά Κλωστήρια του Βασίλη Ζούλοβιτς. Τελικά το deal ”στράβωσε στο παρά πέντε” και το 80% της Sprider πουλήθηκε τότε στη Χατζηιωάννου Συμμετοχών και όχι στα αλήστου μνήμης ΜΑ.ΚΛΩ.

Η δεύτερη φορά που η οικογένεια Αργυρού πούλησε μετοχές της Sprider (στα 3,20 ευρώ) ήταν στις αρχές του 2004 κατά τη δημόσια εγγραφή της εταιρίας, όταν πέρα από νέες διατέθηκαν στο ευρύ κοινό και παλαιές μετοχές της εταιρίας.

Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος για τη μετοχή, ενώ οι σχέσεις Χατζηιωάννου - Αργυρού πέρασαν από διάφορες φάσεις. Ωστόσο, με τη συμβολή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και των ανοδικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου ο τίτλος ανέκαμψε σημαντικά και η οικογένεια Αργυρού ρευστοποίησε χθες το μεγαλύτερο ποσοστό της θέσης της.

Ηθικόν δίδαγμα πρώτο: Πρέπει να προσέχεις με ποιον στρατηγικό εταίρο θα συνεργαστείς, γιατί τουλάχιστον με τον Χατζηιωάννου βάζεις κάποιο σεβαστό ποσό στην τσέπη σου.

Ηθικόν δίδαγμα δεύτερο: Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να προσεχτεί μια μετοχή που ενώ έχει ”τρέξει” σημαντικά, οι ξένοι θεσμικοί αγόρασαν προχθές το 11,42% (και χθες άλλο 1,18%), ενώ ο ίδιος ο βασικός μέτοχος αγόρασε το 8,5% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v