Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2013

Το ενδιαφέρον για ΕΥΠΙΚ και το real estate

Το ενδιαφέρον για ΕΥΠΙΚ και το real estate

AKINHTA: Χωρίς μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην κτηματαγορά, μην περιμένετε ανάκαμψη. Αυτό υποστηρίζει η διοίκηση της Trastor ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με την οποία "η στασιµότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων αναµένεται να διατηρηθεί και κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2013, καθώς παραµένουν οι αρνητικοί παράγοντες που τη δηµιούργησαν παρά τις όποιες προσπάθειες ανάκαµψης".

Οι προοπτικές ανάκαµψης στηρίζονται στο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων και στην αξιοποίηση των ακινήτων του δηµοσίου, κινήσεις από τις οποίες αναµένονται σηµαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίες ωστόσο προαπαιτούν την υλοποίηση µεταρρυθµίσεων και την αναδιάρθρωση του ρυθµιστικού πλαισίου της κτηµαταγοράς (φορολογία, χρήσεις γης και αδειοδότηση οικοδοµών, ολοκλήρωση κτηµατολογίου κ.λπ.).

 

ΕΥΠΙΚ: Με ενδιαφέρον αναμένουν οι μεγαλομέτοχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης τις αποφάσεις της Πειραιώς αναφορικά με το ποσοστό που διατηρεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης ασφαλιστικής.

Ως γνωστόν, οι τράπεζες υποχρεούνται στα υπό κατάρτιση πλάνα αναδιάρθρωσης να συμπεριλάβουν πωλήσεις non core business. Και η συμμετοχή σε ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνεται στην παραπάνω κατηγορία.

Η Πειραιώς κατέχει το 32,55% της Ευρωπαϊκής Πίστης, επενδυτική θέση που πιθανότατα θα πωλήσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης, οι μεγαλομέτοχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης θα ενδιαφερθούν να αποκτήσουν το παραπάνω ποσοστό.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι το 32,5% της Ευρωπαϊκής Πίστης δεν παρέχει δικαίωμα ελέγχου από μόνο του εκτιμάται ότι θα περιορίσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρίτους.

Εκτός και αν υπάρξει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος είναι καλοδεχούμενος από το «μπλοκ» των μετόχων, που ελέγχουν την εισηγμένη ασφαλιστική.

Προς το παρόν βέβαια τα ονόματα που ακούγονται όχι μόνο δεν συγκινούν, αλλά είναι αμφίβολο αν διαθέτουν και την απαραίτητη οικονομική θέση για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ: Αν κάποιος εξέταζε τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα εξαμήνου, ούτε που θα πήγαινε το μυαλό του πως στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική κρίση. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Εκτίναξη κερδών για ΕΧΑΕ, Σαράντη και Πλαίσιο, βελτίωση επιδόσεων για Trastor, Entersoft, Γενική Εμπορίου και Παπουτσάνη.

Βέβαια, πίσω έχει... η αχλάδα την ουρά!

Κάπου προς τα τέλη Αυγούστου, όταν θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v