Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2013

Η βουτιά στις κατασκευές μέσα από τα μάτια της Τιτάν

Η βουτιά στις κατασκευές μέσα από τα μάτια της Τιτάν

«Ο ιδιωτικός κατασκευαστικός κλάδος έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε αδράνεια, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα δημόσια έργα» υποστηρίζει στη χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Η εγχώρια ζήτηση απορροφά πλέον μόλις το 1/6 του παραγωγικού δυναμικού των εγκαταστάσεων του ομίλου στην Ελλάδα, οι οποίες συντηρούνται χάρη στις εξαγωγές, εν μέσω ανελέητου διεθνούς ανταγωνισμού για τις τιμές.

Οι εξαγωγές συνέβαλαν στην αύξηση εσόδων του τομέα Ελλάδας & Δυτικής Ευρώπης στον οποίο περιλαμβάνονται οι μονάδες της τσιμεντοβιομηχανίας στη χώρα μας. Στο πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του συγκεκριμένου τομέα αυξήθηκε κατά 2,4% στα 121,7 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα σε επίπεδο κερδοφορίας, όμως, ήταν σημαντικό για τον όμιλο καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα Ελλάδας & Δυτικής Ευρώπης υποχώρησαν κατά 68% και περιορίστηκαν σε 9,1 εκατ. από 28 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 7,5% από 23,8%.

Από την παρουσίαση αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΤΙΤΑΝ προκύπτουν και οι σοβαρές επιπτώσεις που είχε η ελληνική κατάρρευση για τις γειτονικές βαλκανικές οικονομίες.

Τα έσοδα του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περιορίστηκαν κατά 2,3% στα 99 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, με τη βουτιά στα EBITDA να φτάνει το 25,3%. Και στην περίπτωση των μονάδων του ομίλου στη Βαλκανική, αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές, η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, όπως υποστήριξε η διοίκηση.

«Στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ζήτηση δομικών υλικών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει η εταιρία. Πάντως, αρχίζουν να φαίνονται σημάδια σταθεροποίησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, μολονότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από την κρίση στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v