Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2006

Η Euromedica και το Ωνάσειο (το επίμαχο σχόλιο)

Η πρόθεση του κ. Θωμά Λιακουνάκου (βασικού μετόχου της Euromedica) να αναλάβει το management κρατικών νοσοκομείων δεν είναι καθόλου καινούργια υπόθεση.

Όχι μόνο κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει προ τριών περίπου ετών με το Ερρίκος Ντυνάν, αλλά λέγεται ότι πέρα από το Ωνάσειο έχει απευθυνθεί και στον Ευαγγελισμό. Κι επίσης λέγεται ότι θα έχει και ”γερούς συνεταίρους από το εξωτερικό” στο εγχείρημα αυτό.

Επί της ουσίας η επιχειρηματολογία του βασικού μετόχου της Euromedica έχει βάση, δεδομένου ότι η τρέχουσα διαχείριση των κρατικών νοσοκομείων δεν είναι… και η καλύτερη, και μάλιστα θα μπορούσε να βελτιωθεί δραστικά αν την αναλάμβανε κάποιος ιδιώτης, σχετικός με τον κλάδο.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρις ότου να προσδοκά κάποιος ότι με μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος (έστω και με τη ”συνοδεία” ισχυρών συμμάχων του εξωτερικού) θα μπορούσε να αναλάβει το management του Ωνασείου ή κάποιου άλλου δημόσιου νοσοκομείου) η απόσταση είναι τεράστια.

Γιατί ακόμη και αν το δημόσιο αποφάσιζε την υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής, αυτό θα γινόταν μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό, ή μέσα από μια άλλη διαδικασία που θα έδινε και σε άλλους ιδιώτες τη δυνατότητα να ”χτυπήσουν τη δουλειά”. Πόσο μάλλον σήμερα, στην εποχή της... κουμπαρολογίας!

Και πόσο μάλλον επί της παρούσας κυβερνήσεως. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συχνά-πυκνά έχει φωτογραφηθεί σαν τον ”εθνικό προμηθευτή στις αμυντικές προμήθειες” και –όπως λέγεται από κύκλους της αγοράς - ψάχνουν στο υπουργείο με μεγεθυντικό φακό μήπως και βρουν κάτι που θα αναβάλει την παραλαβή προηγούμενων συμβάσεων που είχαν συνάψει οι εταιρίες του κ. Λιακουνάκου κατά το (πασοκικό) παρελθόν.

Γιατί λοιπόν ο κ. Λιακουνάκος θέτει το συγκεκριμένο θέμα με αυτόν τον τρόπο; Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις που, σε επίπεδο σεναρίου, θα μπορούσαν να δοθούν.

Πρώτον, θέτει το θέμα από τώρα προκειμένου να ωριμάσει και, όταν αυτό αυτό πραγματοποιηθεί σε ένα βάθος χρόνου,ο ίδιος να είναι ένας από τους υποψήφιους ”παίκτες”.

Και δεύτερον, ο βασικός (μέσω της Axon Holdings) μέτοχος της Euromedica θέλει να δημιουργηθεί μια κινητικότητα γύρω από τη μετοχή και τον κλάδο του, σε μια περίοδο κατά την οποία δρομολογείται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Εκτός και αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v