Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2013

Τα... φαραωνικά σχέδια των Αράβων και οι Έλληνες κατασκευαστές

Τα... φαραωνικά σχέδια των Αράβων και οι Έλληνες κατασκευαστές
Κερδοφόρες εκτιμάται πως θα είναι φέτος οι δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επιβαρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια με σημαντικές ζημίες.

Καλύτερα αποτελέσματα αναμένουν και οι υπόλοιποι εγχώριοι εργολάβοι που κινούνται στην περιοχή στην οποία συνεχίζουν να προκηρύσσονται πολλά και τεράστιου μεγέθους έργα. Μια ιδέα μπορεί να πάρει κάποιος από το τι συμβαίνει στο Κατάρ, που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα τελευταία λόγω της συμφωνίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η συνολική αξία των έργων που ανατέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 στο εμιράτο προσεγγίζει τα 27,5 δισ. δολάρια, ποσό που είναι αυξημένο κατά 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το δυσάρεστο είναι πως στην ουσία πρόκειται για δύο μεγάλα έργα, το μετρό της Ντόχα με συμβάσεις 12,3 δισ. δολάρια και το τεράστιο οικιστικό έργο Barwa Al-Khor, ύψους περίπου 10 δισ. δολ.

Στο δεύτερο εξάμηνο, πάντως, αναμένεται να δημοπρατηθούν περισσότερα έργα, κάποια από τα οποία είναι στα μέτρα των Ελλήνων εργολάβων, καθώς πρόκειται για οδικά έργα και έργα ύδρευσης. Εκτιμάται πως η συνολική αξία των συμβάσεων που θα ανατεθούν τους προσεχείς έξι μήνες θα πλησιάσει τα 29 δισ. δολάρια.

Συμβάσεις περί τα 400 εκατ. ευρώ υπέγραψε στο Κατάρ το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Προς τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά της περιοχής, κοιτάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήδη ανέλαβε έργο 84,1 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα πάντως για τους κατασκευαστές είναι τα περιθώρια κέρδους, τα οποία δεν υπήρξαν ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v