Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2013

Οι... δεύτερες σκέψεις για τα ψαλίδια στις ΑΠΕ οδηγούν σε αλλαγές

Οι... δεύτερες σκέψεις για τα ψαλίδια στις ΑΠΕ οδηγούν σε αλλαγές

Με αλλαγές «φιλικές» προς τις επενδύσεις στις ΑΠΕ θα κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο που περιμένει η αγορά. Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο προδιέγραφε το τέλος τουλάχιστον για τις τεχνολογίες των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κατάθεσή του αναμένεται να γίνει στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής προς το τέλος Αυγούστου. Σε αυτό, οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα κλειδώνει με την ηλέκτριση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να τροποποιεί τις ταρίφες της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας με απλή υπουργική απόφαση αλλάζουν.

Φαίνεται δηλαδή ότι έγινε κατανοητό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι αν επέμενε στις διατάξεις αυτές, όχι μόνο θα σταματούσε κάθε επενδυτική δραστηριότητα στα αιολικά, στα υδροηλεκτρικά και στη βιομάζα, αλλά θα ήταν και το σύνθημα της φυγής κάθε ξένης επιχείρησης από την Ελλάδα, ό,τι αυτό σημαίνει για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr οι άνθρωποι της αγοράς, οι τρεις αυτές κατηγορίες επενδύσεων απαιτούν μεγάλα κεφάλαια, το σημαντικότερο μέρος των οποίων προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον, ο χρόνος κατασκευής ενός αιολικού, μικρού υδροηλεκτρικού ή εργοστασίου βιομάζας είναι μεγάλος, φτάνοντας και τα δύο χρόνια.

Έτσι, καμία τράπεζα δεν θα δεχόταν να χρηματοδοτήσει μια παρόμοια επένδυση, χωρίς να είναι κλειδωμένη η τιμή όπου θα πουλά το ηλεκτρικό και άρα να είναι άγνωστη η απόδοση της επένδυσης και η ικανότητά της να αποπληρώσει το δάνειο.

Παρ΄όλα αυτά, μένει να δούμε αν οι πληροφορίες θα επαληθευτούν στο ακέραιο, αφού μπορεί μεν οι σχετικές διατάξεις να αλλάζουν, ίσως όμως προστεθούν τίποτε ψιλά γράμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v