Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2006

Η ενέργεια παίρνει .. φωτιά!

Σήμερα θα πραγματοποηθεί η συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιαστούν οι πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ METKA και ALSTOM, μέσω των οποίων θα αντιληφθεί η αγορά την πλήρη διάστασή της.

Όμως, το ήδη προφανές είναι ότι ο χώρος της ενέργειας περνάει πλέον ξεκάθαρα στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ενώ μεγαλύτεροι και μικρότεροι παίκτες παίρνουν θέση μάχης.

Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι ο υφιστάμενος μεγαλύτερος παίκτης, η ΔΕΗ, από τη μία δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να παραχωρήσει μερίδιο στον ”ελεύθερο ανταγωνισμό” (τι άλλο μπορεί να σηματοδοτεί η απόφασή της να κατέβει στον διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, αφού εάν το αποκτήσει είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει ”χαμός” στις Βρυξέλλες) και από την άλλη θα προσπαθήσει να κινηθεί στ’ ”αχνάρια” του… ΟΤΕ, ήτοι στην απόκτηση σημαντικών δραστηριοτήτων στη γύρω περιοχή.

Και αυτή ίσως είναι η πιο σωστή κίνηση που κάνει παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το ”ποιόν” της ContourGlobal.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τόσο ο χώρος των τηλεπικοινωνιών όσο και αυτός της ενέργειας αδιαμφισβήτητα κινούνται σε συνάρτηση με μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα, στα οποία εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα οι μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου συστήματος.

Όποιος βγάζει αυτόν τον παράγοντα από την εξίσωση, απλώς εθελοτυφλεί και σίγουρα θα έχει δυσκολία να κατανοήσει γιατί αποχωρεί ο ΟΤΕ από την Αρμενία και γιατί η ιστορία των μεγάλων αγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ. περνάει μονίμως από διάφορα εξόχως πολιτικά ”κύματα”.

Δεύτερος όμως υπλογογίσιμος παίκτης στον χώρο της ελληνικής ενέργειας αναδύεται ήδη ο όμιλος Μυτιληναίου.

Ένας όμιλος με εμπειρία στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, στην κατασκευή ενεργειακών έργων, αλλά και με συνέργιες στις δραστηριότητές του, όπως το εργοστάσιο συμπαραγωγής ενέργειας με το Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Ο οποίος αφού πρώτα έσπευσε να τοποθετηθεί και στον χώρο των εναλλακτικών πηγών, έκλεισε και μια στρατηγική συμφωνία με την Ελληνική Τεχνοδομική, τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.

Πρόκειται δε για μια συμφωνία το εύρος της οποίας φτάνει μέχρι και σε μια συμμαχία με τα ΕΛΠΕ -που σύντομα θα εκφράζουν πλέον τα συμφέροντα του ομίλου Λάτση.

Η αλληλουχία κινήσεων του ομίλου Μυτιληναίος φωτογραφίζει τη συγκέντρωση των στοιχείων ενός σύνθετου παζλ σε όλο το εύρος του ενεργειακού συστήματος.

Και εν τέλει, καταδεικνύει φιλοδοξίες δημιουργίας ενός ”εθνικού πρωταθλητή” στον χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v