Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2013

Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή… στην αλλαγή!

Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή… στην αλλαγή!

Πριν καλά-καλά ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο για το πώς είναι τα πράγματα στην Τράπεζα Κύπρου, αλλάζει!

Θυμίζουμε πως μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα άλλαξε ουσιαστικά το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και το σύνολο των υψηλόβαθμων διευθυντικών της στελεχών.

Θυμίζουμε επίσης πως χρειάστηκαν μήνες μέχρι να προσληφθεί διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος μάλιστα «επιστρατεύθηκε» από την Ελλάδα (Χρήστος Σορώτος).

Τώρα, στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, στις 10 Σεπτεμβρίου, είναι αμφίβολο αν και πόσα από τα υπάρχοντα μέλη του Δ.Σ. θα παραμείνουν στη θέση τους.

Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των «κουρεμένων» καταθετών ζητούν να τοποθετηθούν άτομα της εμπιστοσύνης τους στο τιμόνι του Συγκροτήματος. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, αναμένεται να είναι ξένοι, κατά πάσα πιθανότητα Ρώσοι και Ουκρανοί.

Συγκεκριμένα, οι ξένοι κατέχουν κάτι παραπάνω από το 50% των μετοχών της Τράπεζας και μέρος αυτών (πάνω από το 10% του συνόλου των τίτλων) έχει ενώσει τις δυνάμεις του εκπροσωπούμενο από δικηγορικά γραφεία. Στελέχη λοιπόν των δικηγορικών γραφείων αναμένεται να προτείνουν υποψήφια μέλη για το Δ.Σ. άτομα της εμπιστοσύνης τους (θα πρέπει να έχουν προφανώς και την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας).

Ένα άλλο 18% των μετοχών της Κύπρου ανήκει στην «κακή Λαϊκή», οι... κουρεμένοι καταθέτες της οποίας έχουν συστήσει σύλλογο (Σύλλογος Καταθετών Λαϊκής - ΣΥΚΑΛΑ) και ζητούν να έχουν και αυτοί λόγο στα πράγματα. Και προφανώς, θα προτείνουν και αυτοί δικά τους ονόματα για το Δ.Σ.

Στην ουσία, το νέο Δ.Σ. του Συγκροτήματος θα είναι εντονότατα διαφοροποιημένο σε σχέση με το σημερινό, το οποίο δεν πρόλαβε καλά-καλά να... βρέξει τα πόδια του.

Και το -επίσης άπειρο- αυτό συμβούλιο που θα προκύψει στις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όχι μόνο να κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες (π.χ. αν και η συνέλευση της 10ης Σεπτεμβρίου είναι τακτική, θα αναβληθεί η συζήτηση για την έγκριση των αποτελεσμάτων του 2012) αλλά και να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον (π.χ. διαχωρισμός της Τράπεζας σε εμπορική και κτηματική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v