Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2013

Η απεξάρτηση της Πειραιώς από ELA και η έκπληξη από ΕΤΕ

Η απεξάρτηση της Πειραιώς από ELA και η έκπληξη από ΕΤΕ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σχεδόν έχει μηδενίσει την εξάρτησή της από τον ELA η Πειραιώς, ενώ την ίδια στιγμή είναι η μοναδική εγχώρια τράπεζα που πληροί τα κριτήρια της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η χρηματοδότησή της, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 16 δισ. ευρώ, δεν ξεπερνά το 15% του συνολικού ενεργητικού της.

Οι εξαγορές τραπεζών και ανακεφαλαιοποιημένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού συνέβαλαν καθοριστικά στην παραπάνω εικόνα. Η Πειραιώς είχε έκτακτα κέρδη 397 εκατ. ευρώ από το αρνητικό good-will της εξαγοράς της Millennium, ενώ προχώρησε και σε απομειώσεις ύψους 109 εκατ. ευρώ.

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών επιβράδυνε και τα μη εξυπηρετούμενα ανήλθαν στις 30/6 στα 25,1 δισ. ευρώ αντιστοιχώντας στο 33,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων από προβλέψεις ανήλθε στο 49%.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Ο αναβαλλόμενος φόρος που δεν είχε αναγνωρισθεί στα προηγούμενα τρίμηνα λόγω της συντηρητικής πολιτικής που ακολούθησε η Εθνική έκανε τη διαφορά στα αποτελέσματα β' τριμήνου. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από αναβαλλόμενο φόρο 208 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε επίπεδα σημαντικά ανώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ζημία της τράπεζας από το PSI ανήλθε σε 11,7 δισ. ευρώ.

Κατά τα υπόλοιπα, ξεχωρίζουν ο ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής κάλυψης (56%) μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αντιλογισμός πρόβλεψης έναντι απαίτησης από το ελληνικό δημόσιο των 163 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v