Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2013

Ελληνικά Λαχεία: Μετοχικές και διοικητικές αλλαγές με… νόημα!

Ελληνικά Λαχεία: Μετοχικές και διοικητικές αλλαγές με… νόημα!

Η στήλη πληροφορείται από πηγές μέσα στον ΟΠΑΠ ότι ο νομικός Σπύρος Φωκάς, δικηγόρος του επενδυτικού σχήματος της Emma Delta (που αποκτά το 33%), πέραν της τοποθέτησής του στο Δ.Σ. του Οργανισμού, τοποθετήθηκε και στο Δ.Σ. της κατά 67% θυγατρικής Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. Θυμίζουμε ότι η τελευταία έχει αναλάβει τη διαχείριση των κρατικών λαχείων και του Ξυστού κατόπιν του σχετικού διαγωνισμού.

Πρόκειται για τοποθέτηση με… νόημα, αν λάβουμε υπ' όψιν μας τις σκληρές καταγγελίες που έγιναν από την πλευρά της Emma Delta σε ό,τι αφορά:

α) Το καταστατικό και τη συμφωνία μετόχων για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης εταιρίας (μέσω αυτών των εγγράφων ο ΟΠΑΠ έχει μεν το 67% των μετοχών, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικά Λαχεία!), που κατά την Emma Delta παραβαίνουν τη συμφωνία παραχώρησης που κατάρτισε το ελληνικό δημόσιο.

β) Τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ελληνικά Λαχεία και των άλλων δύο μετόχων της (δηλαδή της Intralot και της Scientific Games), σε ρόλο προμηθευτών.

Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν χαρακτηριστεί από την Emma Delta υπέρογκες από πλευράς τιμήματος και αντίθετες όχι μόνο στα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, αλλά και στα συμφέροντα του Δημοσίου.

Νόημα όμως έχει και μια μετοχική μεταβολή στην Ελληνικά Λαχεία, η οποία αν και ελάχιστη σε μέγεθος σηματοδοτεί την πλήρη και τυπική αποχώρηση της Lottomatica από τη μετοχική σύνθεση.

Για όσους δεν το θυμούνται, η συγκεκριμένη εταιρία, ίσως το μεγαλύτερο διεθνές όνομα στον χώρο του gaming, ήταν αρχικά μέλος της κοινοπραξίας για την απόκτηση των λαχείων, έχοντας μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 33%, το οποίο εν συνεχεία απέκτησε ο ΟΠΑΠ, που ως τότε κατείχε το 34%.

Γιατί συνέβη αυτό: Διότι μετά την υποβολή της αρχικής προσφοράς, ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος απαίτησε σημαντικότατη άνοδο του τιμήματος, πετώντας στα σκουπίδια την αποτίμηση που είχε κάνει (για λογαριασμό του… ΤΑΙΠΕΔ) ανεξάρτητος εκτιμητής.

Όπως είχε τότε καταγράψει το Euro2day.gr, αυτή η «ετσιθελική» άνοδος του τιμήματος έγινε αποδεκτή από τον «κρατικό» ΟΠΑΠ και τους άλλους δύο μετόχους (Intralot και Scientific Games), όχι όμως και από τη Lottomatica, που θεώρησε ότι δεν τη συμφέρει επενδυτικά.

Έτσι, η Lottomatica παρέμεινε τυπικά μέλος της κοινοπραξίας έχοντας μία μετοχή (το προέβλεπαν οι συμφωνίες μεταξύ των μελών της), ενώ τις υπόλοιπες μετοχές ΔΕΝ τις πήραν οι δύο μικρότεροι μέτοχοι (που είχαν από 16,5%), όπως ίσως θα ανέμενε κάποιος παρατηρητής, αλλά ο… ΟΠΑΠ.

Ο οποίος έφτασε έτσι το 67%, πληρώνοντας και το αντίστοιχο τίμημα στο κράτος, αλλά χωρίς να έχει τα δικαιώματα της απόλυτης πλειοψηφίας.

Εξίσου ενδιαφέρον όμως είναι ότι εκείνη την περίοδο συμφωνήθηκαν και τα ποσοστά επί του τζίρου που θα λαμβάνουν ως προμηθευτές οι άλλοι δύο μέτοχοι, οι οποίοι και συναίνεσαν στην αύξηση του τιμήματος.

Γεγονός που είχε προαναγγελθεί(!) από το Euro2day.gr, μεγάλο διάστημα πριν κλείσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Διότι από τότε υπήρχαν πληροφορίες ότι οι συμφωνίες αυτές θα καταρτιστούν με τέτοιον τρόπο ώστε κάποια μέλη της κοινοπραξίας να βγάζουν μεγάλο κέρδος ως προμηθευτές, κι όχι κατ' ανάγκην ως μέτοχοι!

Κι έτσι να έχουν κάθε λόγο να συναινέσουν στην αύξηση του τιμήματος.

ΥΓ.: Κρατήστε στηνμνήμη σας αυτήν την υπόθεση, διότι μάλλον θα έχει και… ουρά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v