Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2013

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και οι... μπαρούφες!

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και οι...  μπαρούφες!

Για το πόσες προεκλογικές εξαγγελίες των κυβερνητικών κομμάτων έχουν γίνει φύλλο και φτερό από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουμε γράψει πολλές φορές.

Ωστόσο, η τρέχουσα επικαιρότητα από την Κύπρο έρχεται να μας θυμίσει και κάποιες από τις προεκλογικές... φωτοβολίδες που είχαν εκτοξευθεί από την αντιπολίτευση.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση θα προχωρήσει η Κύπρος περί τα τέλη του 2014 στο οικόπεδο Αφροδίτη με στόχο την εκτίμηση του υπάρχοντος κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Όπως διαβάζουμε μάλιστα από το ρεπορτάζ, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε πως η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αποτελεί συνήθη πρακτική και στην περίπτωση του ισραηλινού οικοπέδου Λεβιάθαν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις έφτασαν τις τέσσερις!

Και όμως, κατά την προεκλογική περίοδο στην Κύπρο (τέλη 2012-αρχές 2013) ένας εκ των τριών ισχυρότερων υποψηφίων προέδρων (Γιώργος Λιλλήκας) έλεγε πως η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο μέσα από την... προπώληση ή άλλου είδους εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας παράγοντας ή φορέας -ούτε από την Κύπρο, ούτε και από το εξωτερικό- που να έχει θεωρήσει εφικτό ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ας έλθουμε στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται χρονικά πολύ πιο πίσω σε σχέση με την Κύπρο στο κομμάτι της έρευνας για την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου. Αν λοιπόν οι Κύπριοι πρέπει να περιμένουν να μάθουν περισσότερα νέα το νωρίτερο μέσα στο 2015 (μεσολαβεί χρονικό διάστημα μεταξύ της γεώτρησης και της μέτρησης των αποτελεσμάτων της), σκεφτείτε μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε εμείς.

Θα θυμάστε, ωστόσο, ότι κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2012(!) είχε ακουστεί από μέρος της αντιπολίτευσης πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε σύντομα από το μνημόνιο, με κυριότερο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού μας αερίου...

Λέμε και καμιά... μπαρούφα για να περάσει η ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v