Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2013

Οι προνομιούχες, τα 4,4 δισ. και το χρηματοδοτικό κενό

Οι προνομιούχες, τα 4,4 δισ. και το χρηματοδοτικό κενό
Εντός των πρώτων μηνών του 2014 λήγουν, όπως είναι γνωστό, τα ομόλογα που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο για τη κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, με βάση το νόμο Αλογοσκούφη, λαμβάνοντας, ως αντάλλαγμα, προνομιούχες μετοχές.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έλαβαν μόλις πρόσφατα πρόσθετη κρατική βοήθεια, εξόφληση των ομολόγων και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών δεν μπορεί να υπάρξει.

Αντίθετα, με βάση το τελευταίο Μνημόνιο η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσει τα ομόλογα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που συνδέονται με τις προνομιούχες.

Όπως έγραψε δε το Euro2day η κυβέρνηση εισηγείται στην Τρόικα την ανανέωση των ομολόγων για μια πενταετία (λήξη στις αρχές του 2019). Η τρόικα αποδέχθηκε κατά αρχήν την παραπάνω εισήγηση, ζητά, όμως, ασφαλιστικές δικλείδες.

Η βασικότερη εξ αυτών έχει αποτυπωθεί στο τελευταίο μνημόνιο. Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην απαιτήσει από τις τράπεζες την καταβολή μερίσματος επί των προνομιούχων μετοχών, αν οι τράπεζες δεν εμφανίζουν προς διανομή κέρδη.

Το θέμα είχε αναδείξει τότε το Euro2day  σημειώνοντας ότι η τρόικα απαιτεί οι τράπεζες να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τόκου για τις προνομιούχες, ακόμη και όταν εμφανίσουν έκτακτα κέρδη, είτε αυτά προέρχονται από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, είτε από εξαγορές (αρνητικό goodwill).

Υπό τις παραπάνω δικλείδες, τα κεφάλαια, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που δόθηκαν από το Δημόσιο στις τράπεζες έναντι προνομιούχων μετοχών, μπορούν να συνυπολογισθούν στον δείκτη EBA Core Tier I, καθώς θεωρούνται κεφαλαιακή ενίσχυση και όχι δάνειο.

Το ερώτημα που προκύπτει ως εκ τούτου είναι αν η μετάθεση της λήξης εξοικονομεί χρήματα, ή απλά είναι ένα λογιστικό τρικ καθώς το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ έχει ήδη δοθεί από το 2009 και προσμετρείται στα κύρια εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Κάπου εδώ σκαλώνει και η τρόικα...

Υ.Γ.: Μόνο οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 4 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 2% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε μιας εξ αυτών.

Ειδικότερα η Εθνική διαθέτει προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 750 εκατ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ και η Alpha προνομιούχες ονομαστικής αξίας 940 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v