Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Παράταση 5ετίας για προνομιούχες

Η εισήγηση της κυβέρνησης και η θετική αντίδραση τρόικας. Γιατί θέλουν άμεση λύση οι τράπεζες. Η συμμετοχή των προνομιούχων στο Core Tier I και ο κίνδυνος dilution αν δεν υπάρξει ρύθμιση. Η ακτινογραφία ανά τράπεζα.

Τράπεζες: Παράταση 5ετίας για προνομιούχες
Λύση στο καυτό θέμα των προνομιούχων μετοχών, κυριότητας Δημοσίου, που εξέδωσαν οι τράπεζες το 2009 με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη και λήγουν το 2014, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε ανοικτή επικοινωνία με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται να παραταθεί κατά τετραετία ή πενταετία η διάρκεια των προνομιούχων μετοχών και να μετατεθεί η λήξη τους για το 2018 ή το 2019, όταν δηλαδή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, προσανατολίζεται να διατηρήσει το ετήσιο κουπόνι για τις προνομιούχες στο 10%, επιφέροντας, όμως, αλλαγές στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα αποδίδεται αυτός ο τόκος, ώστε να συνεχίσουν οι προνομιούχες μετοχές να λογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Η παραπάνω ρύθμιση ενδέχεται να απαλλάξει τις τράπεζες από την υποχρέωση καταβολής τόκου αν δεν επιτυγχάνουν κέρδη.

Η τρόικα αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θετικά την παράταση στη λήξη των προνομιούχων μετοχών καθώς πιέζει εδώ και μήνες να υπάρξει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης λύση για το θέμα πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Με παρέμβαση της τρόικας, άλλωστε, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τροποποιήσει ριζικά τη ρύθμιση για την απόδοση τόκων που δεν είχαν καταβάλει οι τράπεζες και το ποσό των 555,6 εκατ. ευρώ να πιστωθεί τελικώς στον ενδιάμεσο λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι στον δημόσιο κορβανά

Επιπρόσθετα, το τελευταίο MoU ορίζει, όπως είχε αποκαλύψει ο Χαμαιλέων,  ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως οι προνομιούχες μετοχές θα συνεχίσουν να λογίζονται ως κεφάλαιο τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο MoU που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωσή της να παρατείνει τη διάρκεια των προνομιούχων μετοχών καθώς και να δώσει λύση στο θολό σήμερα καθεστώς ως προς την απόδοση του ετήσιου τόκου, με τρόπο που να επιτρέπει να προσμετρούνται στον δείκτη EBA Core Tier I.

Πιέζουν για άμεση λύση οι τράπεζες

Άμεση λύση στο θέμα των προνομιούχων μετοχών ζητούν και οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισέρχονται στην τελική τους ευθεία και τα κεφάλαια που έλαβαν από το Δημόσιο εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές αποτελούν αξιοσημείωτο μέρος των βασικών εποπτικών κεφαλαίων (EBA Core Tier I).

Μόνο οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 4 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 2% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε μιας εξ αυτών.

Ειδικότερα, η Εθνική διαθέτει προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 750 εκατ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ και η Alpha προνομιούχες ονομαστικής αξίας 940 εκατ. ευρώ.

Οι προνομιούχες μετοχές αποτελούν σήμερα πάνω από το 10% του δείκτη EBA Core Tier Ι σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσό και ως εκ τούτου η διατήρηση της εκκρεμότητας βαραίνει τις προσπάθειες των διοικήσεων και των συμβούλων να βρουν ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.

Οι τραπεζίτες επιδιώκουν να συμφωνηθεί λύση παράτασης των προνομιούχων κατά 4 ή 5 έτη μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας εντός των επόμενων ημερών ώστε να απαλειφθεί κάθε κίνδυνος dilution για τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι οι προνομιούχες μετοχές αναγνωρίζονται στον δείκτη EBA Core Tier I για μερικά χρόνια ακόμη διευκολύνει τον σχεδιασμό για παράταση των προνομιούχων έως και το 2018 ή και το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v