Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2006

ΕΥΑΘ: Μια ιστορία με πλούσιο παρασκήνιο

Η ιστορία μας ξεκινά με το θέμα της εγγραφής ποσού 5,8 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2005 της ΕΥΑΘ. Το ποσό αυτό προερχόταν από έσοδα αντιπλημμυρικών εργασιών για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν είχε εισπραχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για να εξηγούμαστε, η εγγραφή αυτή καλύπτεται με νομότυπο ”μανδύα”, καθώς η διοίκηση της ΕΥΑΘ είχε στα χέρια της απόφαση του υπουργείου με ημερομηνία 2005 που βεβαίωνε το συγκεκριμένο ποσό.

Ως εδώ καλά και ουδείς μπορεί να ψέξει την εταιρία για τη συγκεκριμένη εγγραφή. Πίσω όμως από τους τύπους κρύβεται η ουσία και σε αυτήν θα αναφερθούμε.

Πρώτον, η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2005 και λέγεται ότι έγινε αγώνας δρόμου για να διασφαλισθεί η έκδοσή της, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εκπνοής του οικονομικού έτους.

Δεύτερον, ο τότε οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Καρίκας, είχε προειδοποιήσει το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σκόδρα για τη λογιστική διευθέτηση του θέματος, με το σκεπτικό ότι η εγγραφή των εσόδων στον ισολογισμό 2005 θα οδηγούσε σε πρόωρη επιβάρυνση φορολογίας, ενώ ήταν άγνωστη η ημερομηνία είσπραξης των χρημάτων.

Ο κ. Σκόδρας, όμως, επέμενε για την εγγραφή, πράγμα που έγινε και χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση από ορκωτούς ελεγκτές. Αυτή ήρθε εκ των υστέρων, στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, όταν, επίσης, οι καταγγελίες των εργαζομένων πλήθαιναν.

Τρίτον, ο κ. Καρίκας εκδιώχθηκε από τη θέση του στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου, με 15ετή θητεία στη θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας προς το Χρηματιστήριο γίνεται λόγος για τοποθέτηση της κυρίας που πήρε τη θέση του, χωρίς να γίνεται πουθενά λόγος για αντικατάσταση (sic).

Η εν λόγω κυρία- προσέξτε το αυτό- δεν είναι απόφοιτος οικονομικής σχολής, δεν έχει δικαίωμα υπογραφής οικονομικών εγγράφων και αντ’ αυτής υπογράφει η... προϊσταμένη του λογιστηρίου!

Τέταρτον – ή καλύτερα πρώτον και κύριον…- ο κ. Σκόδρας λέγεται ότι επεδίωκε διακαώς να εμφανίσει αυξημένη κερδοφορία στη χρήση 2005.

Γιατί αν δεν συμπεριλαμβάνονταν τα συγκεκριμένα έσοδα, τότε τα περυσινά κέρδη της ΕΥΑΘ θα ήταν μειωμένα κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ και θα κινούνταν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2004. Άρα, ο κ. Σκόδρας δεν θα είχε ”έργο” να επιδείξει.

Καταλήγουμε.

Όταν το σύνολο των εργαζομένων της εταιρίας, αλλά και ο πρώην οικονομικός διευθυντής μιλούν για φαινόμενα δυσλειτουργίας στην εταιρία είναι τελικά πολύ πιθανόν κάτι ”σάπιο να υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v