Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2006

MLS: Stock options ”εις υγείαν” των μικρομετόχων!

Το 2001 η μετοχή της MLS είχε προσεγγίσει ακόμη και τα 9 ευρώ, με την εταιρία στο τέλος της χρήσης να βγάζει προ φόρων κέρδη 1,49 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2003 -με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.500 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο δηλαδή της τελευταίας οκταετίας- ο τίτλος είχε υποχωρήσει γύρω στα 5 ευρώ, έχασε δηλαδή γύρω στο 45%. Κατά την ίδια χρονιά, η MLS σημείωσε κέρδη προ φόρων ύψους 1,85 εκατ. ευρώ.

Από τότε μέχρι τώρα ο Γενικός Δείκτης έχει περίπου τριπλασιαστεί, πολλές μετοχές έχουν πιάσει τα επίπεδα του 1999 και αντ’ αυτού, η MLS διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από το 1 ευρώ...

Δηλαδή, στο διάστημα που η αγορά έκανε πάρτι, η MLS έχασε κάπου 80%, πέρα φυσικά από το προηγηθέν -45% της περιόδου 2001-2003 που αναφέραμε προηγουμένως.

Αλλά και από πλευράς αποτελεσμάτων, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Έναντι των πάλαι ποτέ υψηλών –τηρουμένων τουλάχιστον των αναλογιών- κερδών, η MLS σημείωσε φέτος καθαρά κέρδη εννεαμήνου μόλις στις 465 χιλιάδες ευρώ. Όσα περίπου μοιράζει καθημερινά ο Αντρέας Μικρούτσικος στο ”Μεγάλο Παζάρι”…

Και σαν να μην έφτανε το -90% που ”γράφουν” οι μικροεπενδυτές την τελευταία πενταετία, καλούνται τώρα να επιδοτήσουν και από πάνω τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρίας, καθώς η εισηγμένη προχωρεί σε stock option.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έως και το 8,35% της εταιρίας προς την προνομιακή τιμή του 0,5 ευρώ τη μετοχή!

Τα μέλη δηλαδή του Δ.Σ., που σε σημαντικό βαθμό ευθύνονται για τη μείωση των κερδών της εισηγμένης τα τελευταία χρόνια, θα απολαύσουν και κίνητρα μέσω του stock option, τα οποία όμως δεν προϋποθέτουν κάποια άνοδο της τιμής της μετοχής, σε υψηλότερη τιμή! Για να κερδίσουν οι κατέχοντες τα options αρκεί η τιμή να είναι αρκετά υψηλότερα του... μισού ευρώ!

Εις υγείαν των μικρομετόχων, βεβαίως, βεβαίως…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v