Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2006

Λογιστικές καταστάσεις και λειτουργικά κέρδη

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τη σημασία που έχει η προσεκτική παρατήρηση των αναλυτικών δημοσιευμένων αποτελεσμάτων μιας εισηγμένης εταιρίας, από την πλευρά του επενδυτή.

Διότι η απλή ανάγνωση του τελικού αποτελέσματος μιας λογιστικής κατάστασης μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης θα αναφέρουμε τη ΝΕΛ.

Η διοίκηση της εταιρίας κατάφερε να ρυθμίσει τα τραπεζικά δάνεια που βάρυναν την εταιρία, αλλά και να αποσπάσει αποζημίωση από τον κατασκευαστή για τις μηχανές των ταχυπλόων ΑΙΟΛΟΣ, κι έτσι βελτίωσε αισθητά τη χρηματοοικονομική εικόνα της ΝΕΛ.

Οι υποχρεώσεις μειώθηκαν σε περίπου 93,2 εκατ. ευρώ από 145,7 που ήταν το 9μηνο του 2005, ενώ ενίσχυσε σημαντικά και την ”ονομαστική” τελική κερδοφορία, μέσω αυτών των ”έκτακτων” περιστατικών.

Ωστόσο, η εικόνα της τελικής κερδοφορίας είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα της... λειτουργικής κερδοφορίας.

Τα προ φόρων κέρδη φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, όμως το ”λειτουργικό” EBITDA από επαναλαμβανόμενα έσοδα είναι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αρνητικό κατά σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν και οι αποσβέσεις, το αρνητικό αποτέλεσμα φτάνει τα -7,9 εκατ. ευρώ, πριν υπολογιστούν οι χρεωστικοί τόκοι, ύψους 3,47 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον επενδυτή που όταν κοιτάει τη λογιστική κατάσταση 9μήνου της ΝΕΛ βλέπει ότι υπάρχει ένα κονδύλι ”άλλα έσοδα εκμεταλλεύσεως”, ύψους… 62,84 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις είναι μόλις 24,1 εκατ. ευρώ.

Μόνον όταν (και αν) ανατρέξει στις εκτενείς σημειώσεις αντιλαμβάνεται πλήρως πώς προκύπτει η εικόνα.

Βεβαίως το καλοκαίρι που πέρασε το ΚΕΝΤΕΡΗΣ έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ”σεζόν”, ενώ τα άλλα δύο ΑΙΟΛΟΣ δεν δούλεψαν καθόλου, πράγμα που σίγουρα είχε επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρίας.

Οπότε, ουσιαστικά θα πρέπει να περιμένουμε το 2007 για να δούμε ποια θα είναι η λειτουργική εικόνα της ΝΕΛ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι τόσο μεγάλου μεγέθους, υπάρχουν σε πληθώρα εισηγμένων, γι’ αυτό και η ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σε όλες τις σελίδες τους. Όχι απλώς στα αριθμητικά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v