Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2014

Το δημοσιονομικό κενό και ο θησαυρός της «περαίωσης περιουσίας»

Το δημοσιονομικό κενό και ο θησαυρός της «περαίωσης περιουσίας»

Μήπως τελικά υπάρχει το plan b για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού; Θα μπορούσε πιθανότατα να είναι μια διαδικασία όπως αυτή της «περαίωσης περιουσίας» που ακούστηκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, το μέτρο της φορολογικής περαίωσης περιουσίας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 7 - 10 δισ. ευρώ, ποσό που με τη σειρά του θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό της χώρας τα επόμενα χρόνια χωρίς νέες περικοπές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση Σάλλα προβλέπει τη φορολόγηση των αδήλωτων σήμερα περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων με μικρό συντελεστή της τάξεως του 5% - 10%.

Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς υποστήριζαν πως εάν, για παράδειγμα, το συνολικό ύψος της αδήλωτης περιουσίας (εκτός των καταθέσεων που έχουν φύγει εκτός Ελλάδος και δεν έχουν δηλωθεί) ήταν με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις στα 60 δισ. ευρώ, αν εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό και το ελληνικό δημόσιο καλούσε τους κατόχους της να τα δηλώσουν με φορολογικό συντελεστή 10%, τα έσοδα θα ανέρχονταν σε 6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το ύψος της αδήλωτης περιουσίας των Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v