Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2014

Η Eurobank, η κυβέρνηση και η χαμένη ευκαιρία

Η Eurobank, η κυβέρνηση και η χαμένη ευκαιρία

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα το ΤΧΣ και τη Eurobank ότι το σχέδιο νόμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης - ιδιωτικοποίησης των τραπεζών ήταν έτοιμο και θα το κατέθετε στη Βουλή το αργότερο την περασμένη Δευτέρα.

Ο σχεδιασμός της, δε, προέβλεπε ακόμη και κατάθεση του σχεδίου νόμου χωρίς την προηγούμενη συμφωνία της τρόικας, την οποία προσδοκούσε να αποσπάσει ως και την ψήφισή του.

Όλα αυτά ανατράπηκαν από το εισαγγελικό πόρισμα για το Τ.Τ.

Όπως έγραψε το Euro2day στην κυβέρνηση επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Κρίθηκε ότι μέσα στο βαρύ κλίμα των αποκαλύψεων για κατάχρηση εκατομμυρίων ευρώ δεν θα ήταν φρόνιμο να κατατεθεί σχέδιο νόμου που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση τραπεζών, με το ΤΧΣ να λαμβάνει λιγότερα από όσα έβαλε για την κεφαλαιακή τους στήριξη.

Πρόκειται για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Πρώτον, γιατί το κλίμα που επικρατεί τώρα στις αγορές θα διευκόλυνε την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της Eurobank θέτοντας τις βάσεις για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των άλλων τραπεζών και παρέχοντας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Η αποκάλυψη ότι η Fairfax και ομάδα συνεργαζόμενων επενδυτών ήταν έτοιμη να βάλει 1,5 δισ. στην ΑΜΚ είναι ενδεικτική του αυξημένου ενδιαφέροντος των -Αμερικανών- επενδυτών για τις τράπεζες.

Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση εμφανίστηκε αδύναμη να παίξει το χαρτί της οικονομικής διπλωματίας, αξιοποιώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Γερμανίας και της Αμερικής.

Τρίτον, γιατί η μεταρρυθμιστική της κόπωση καθιστά την οικονομία όμηρη σε ένα βαρύ προεκλογικό κλίμα ήττας, όπου ήδη διαφαίνονται συγκρούσεις και μεταξύ συστημικών παραγόντων.

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank μετατίθεται τώρα για τα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο. Λίγο νωρίτερα θα κατατεθεί και το σχέδιο νόμου για τη διάθεση μετοχών τραπεζών που ελέγχονται από το ΤΧΣ.

Κανείς δεν θα βιαστεί.

Η Eurobank γιατί θα εμφανίσει πρόσθετες προβλέψεις στο δ' τρίμηνο που θα επιβαρύνουν το common equity, παρότι σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα έχει πρόβλημα, χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η κυβέρνηση θα περιμένει να κατακάτσει η σκόνη από το Τ.Τ. και η ΤτΕ την... κυβέρνηση γιατί πρέπει να περιμένει την ψήφιση του νόμου για να ανακοινώσει τα ευρήματα της BlackRock II.

Αν συνυπολογισθεί και η πολιτική αβεβαιότητα του Απριλίου, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα δυσκολεύουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v