Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2006

ΔΕΗ: Το παρασκήνιο της ”κόντρας” με τους ξένους

Μεγάλο ήταν το παρασκήνιο στη ”μίνι κρίση” που ξέσπασε χθες ανάμεσα στους ξένους θεσμικούς επενδυτές της ΔΕΗ και στην πολιτική ηγεσία της εισηγμένης ΔΕΚΟ.

Οι ξένοι -με πρωτεργάτη την πανίσχυρη διεθνώς Fidelity, όπως λένε οι πληροφορίες- ήθελαν να αποκτήσουν εκπρόσωπο στη διοίκηση της ΔΕΗ, πράγμα αρκετά συνηθισμένο στο εξωτερικό, ιδίως όταν η πορεία μιας εταιρίας έχει δημιουργήσει ανησυχίες.

Το αίτημά τους όμως προσέκρουσε στην αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ειδικότερα δε του αρμόδιου υπουργού κ. Σιούφα, με αποτέλεσμα να πεταχτούν… σπίθες.

Παρ’ ολίγον μάλιστα θα άναβε και... φωτιά, καθώς το μήνυμα που έλαβαν οι εκπρόσωποι των ξένων ήταν ορθά - κοφτά ότι ο υποψήφιος που πρότειναν δεν ήταν ”αρεστός”.

Πράγμα ιδιαιτέρως παράξενο αν ληφθεί υπ’ όψη ότι πρόκειται για Έλληνα, υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρίας συμβούλων, απόφοιτο του Harvard και του INSEAD, με προϋπηρεσία στην Booz Allen, αλλά και στενές οικογενειακές σχέσεις με το... κυβερνητικό κόμμα!

Τελικά, όπως λένε οι διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, τον ρόλο του ”πυροσβέστη” έπαιξαν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, και ο πρόεδρος του… Χρηματιστηρίου, κ. Σπ. Καπράλος (που έχει και ταλέντο στις διπλωματικές αποστολές).

Λίγο η διπλωματία, λίγο η μεγάλη πίεση του χρόνου (σήμερα πρέπει να γίνει η εκλογή των εκπροσώπων της μειοψηφίας στη ΔΕΗ), οι ξένοι συναίνεσαν στην πρόταση των δύο προσώπων που αναφέρει και το ρεπορτάζ του euro2day, του κ. Γιαννίδη και του κ. Κουρτέση.

Ωστόσο, η αρχή στα αιτήματα ξένων για εκπροσώπηση στο Δ.Σ. έγινε. Και μάλιστα σε μια ΔΕΚΟ στην οποία το Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 51%.

Οπότε εμείς τουλάχιστον, βάζουμε στοίχημα ότι προσεχώς έπεται και… συνέχεια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v