Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2014

«Ζεσταίνονται οι μηχανές» για την ΑΤΕ Ασφαλιστική

«Ζεσταίνονται οι μηχανές» για την ΑΤΕ Ασφαλιστική

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι μηχανές γύρω από την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έχουν αρχίσει να... ζεσταίνονται για τα καλά.

Πρώτα απ' όλα γιατί η μητρική Τράπεζα Πειραιώς έχει λόγους να ρευστοποιήσει τη συγκεκριμένη συμμετοχή της (ενίσχυση ρευστότητας και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας).

Δεύτερον, γιατί η ΑΤΕ Ασφαλιστική βρίσκεται σήμερα σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με πέρυσι: Το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα είναι ευνοϊκότερο, τα ίδια κεφάλαιά της έχουν ενισχυθεί με τα κέρδη του 2013, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού ήδη ολοκληρώθηκε και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του αγροτικού τομέα (άρα και των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων γύρω από αυτόν) διαγράφονται πλέον ανοδικές.

Και τρίτον, γιατί κατά καιρούς έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον τρεις τουλάχιστον ασφαλιστικοί Όμιλοι με παρουσία στην Ελλάδα: Η ERGO, η Groupama και η Interamerican.

To «καυτό ζήτημα» ωστόσο αφορά το τίμημα, καθώς κύκλοι της αγοράς αμφιβάλλουν έντονα για το κατά πόσο το αντίτιμο που θα προσφερθεί θα ικανοποιήσει τον πωλητή, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως ο μητρικός τραπεζικός Όμιλος (με την έμμεση συνδρομή και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ανακεφαλαιοποίησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική με ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιώργου Κώτσαλου πως θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, προσθέτοντας ότι «φυσικά θα πρέπει να δούμε το ύψος των τιμημάτων που θα ζητούνται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, το όλο «στοίχημα» θα παιχτεί στο τι ακριβώς ο Όμιλος Πειραιώς είναι διατεθειμένος να πουλήσει.

Θα περιοριστεί απλά και μόνο στην πώληση του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ή θα την «προικίσει» με μια μακροπρόθεσμη σύμβαση συνεργασίας με τον Όμιλο Πειραιώς στο κομμάτι του bancassurance;

Με άλλα λόγια ο νέος αγοραστής θα αποκτήσει πέρα από την εταιρεία με το χαρτοφυλάκιό της και μια πρόσβαση σε ένα μεγάλο τραπεζικό δίκτυο (πχ στον κλάδο της ζωής), ή όχι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v