Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2014

ΕΚΤΕΡ: Η χρηματιστηριακή εκτόξευση μυρίζει... μπαρούτι!

ΕΚΤΕΡ: Η χρηματιστηριακή εκτόξευση μυρίζει... μπαρούτι!

Χαμός έγινε στη συνεδρίαση του Χ.Α. την Παρασκευή με τη μετοχή της ΕΚΤΕΡ, καθώς όχι μόνο η τιμή της εκτοξεύθηκε 30%, αλλά αυτό συνοδεύτηκε και από ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, άλλαξαν χέρια σε μία συνεδρίαση 128.394 κομμάτια, όταν αθροιστικά στις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις ο αριθμός αυτός υπολειπόταν των 8.000.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, βασική αιτία των εξελίξεων ήταν η ανακοίνωση της εισηγμένης που συγκαλεί γενική συνέλευση με βασικά θέματα:

α) Το reverse split όπου οι τρεις σημερινές μετοχές θα γίνουν μία.

β) Επιστροφή κεφαλαίου 1,34 ευρώ ανά μελλοντική μετοχή, ή αλλιώς 0,446 ευρώ ανά σημερινή μετοχή, όταν η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό μέχρι προχθές δεν υπερέβαινε τα 80 λεπτά! Μιλάμε συνολικά για επιστροφή 5,025 εκατ. ευρώ (τα λεφτά υπάρχουν, καθώς στις 31/12/2013 ο τραπεζικός δανεισμός της εισηγμένης ήταν μηδενικός και τα διαθέσιμά της 11,1 εκατ. ευρώ).

γ) Σύσταση επιτροπής αμοιβών διοικητικού συμβουλίου με σκοπό «τη συσχέτιση των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με την κερδοφορία της εταιρείας».

δ) Δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

Ας πάμε στην ουσία του θέματος που... μυρίζει μπαρούτι. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι τα θέματα της γενικής συνέλευσης για reverse split, επιστροφή κεφαλαίου και όλα τα άλλα θα ψηφιστούν από την πλειοψηφία των μετόχων.

Η αλήθεια είναι πως μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% υπέβαλαν την ατζέντα των θεμάτων στη διοίκηση, η οποία ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου να συγκαλέσει γενική συνέλευση με αυτά τα θέματα. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν οι βασικοί μέτοχοι (ουσιαστικά ταυτίζονται με τη διοίκηση) να μην τα ψηφίσουν, καθώς εάν συμφωνούσαν με αυτά θα τα είχαν θέσει προς ψήφιση εδώ και πολύ καιρό.

Η ουσία επίσης είναι πως υπάρχει στην ΕΚΤΕΡ μια υφέρπουσα ενδομετοχική διαμάχη.

Συγκεκριμένα, μέτοχοι της μειοψηφίας διαμαρτύρονται έντονα κατά της διοίκησης για τα πολύ υψηλά ποσά -σε σχέση με το ύψος των αποτελεσμάτων και το μέγεθος της επιχείρησης- με τα οποία αυτή αμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει (βλέπε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Ειδικότερα, το 2013, μπορεί οι αμοιβές του Δ.Σ. που ενεκρίθησαν από τη γενική συνέλευση να υποχώρησαν από 845 σε 407 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. μέσα «από συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών» αυξήθηκαν από τις 104 στις 274 χιλιάδες ευρώ. Έτσι συνολικά, από τις 950,4 χιλ. του 2012 περιορίστηκαν στις 680,5 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Οι ίδιοι μέτοχοι μειοψηφίας επίσης διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η διοίκηση κρατάει μεγάλο ταμείο εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να το χρησιμοποιεί για αναπτυξιακούς σκοπούς και χωρίς να το μοιράζει στους μετόχους.

Η κόντρα αυτή ενδεχομένως να κλιμακωθεί στο μέλλον και να πάρει ευρύτερες διαστάσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v