Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤΕΡ: Κερδίζουν μόνο… τα μέλη του ΔΣ!

Πώς η «μικρή» και ζημιογόνος την τελευταία τετραετία ΕΚΤΕΡ διένειμε στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Διαμαρτυρίες μετόχων μειοψηφίας για τη διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας με το «γεμάτο ταμείο».

ΕΚΤΕΡ: Κερδίζουν μόνο… τα μέλη του ΔΣ!

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Χαμαιλέοντας είχε δημοσιεύσει σχόλιο με τίτλο «Εκτέρ: Μικρή στο μάτι, μεγάλη στο ταμείο», το οποίο αναφερόταν στο μηδενικό τραπεζικό της εισηγμένης, στα πολύ ισχυρά της διαθέσιμα που υπερέβαιναν κατά πολύ την (τότε) τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό του Χ.Α., στη σημαντική ακίνητη περιουσία της και στο αυξανόμενο υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών της.

Από τότε μέχρι τώρα, η τιμή της μετοχής έχει κερδίσει περίπου 60%. Η χρηματιστηριακή αξία της ΕΚΤΕΡ διαμορφώνεται στα 8,77 εκατ. ευρώ, όταν:

• Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, οι τραπεζικές της υποχρεώσεις ήταν μηδενικές και τα διαθέσιμά της ανέρχονταν σε 9,4 εκατ. ευρώ.

• Κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία στη Νάουσα της Πάρου, αλλά και διαμερίσματα στο Νέο Φάληρο.

• Εδώ και δώδεκα μήνες έχει πάρει κάμποσα -και αξιοσημείωτα για το μέγεθός της- έργα, με αποτέλεσμα να έχει διευρύνει το ύψος των ανεκτέλεστων συμβάσεών της και έτσι -αν μη τι άλλο- έχει διασφαλίσει μια «αξιοπρεπή» πορεία στο άμεσο μέλλον.

Έτσι, ενώ τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες μικρομεσαίες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου αναγκάστηκαν είτε να αποχωρήσουν από την αγορά, είτε να συρρικνωθούν τόσο πολύ που να θεωρούνται ημιθανείς, η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ φαίνεται να τα πήγε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έφτασαν στο Euro2day.gr παράπονα μετόχων μειοψηφίας, οι οποίοι επισημαίνουν τις πολύ υψηλές -κατά τη γνώμη τους- αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (μεγάλη επικάλυψη με τους βασικότερους μετόχους), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η θέση που έχουν στην εισηγμένη.

Παίρνοντας λοιπόν κάποιος τα στοιχεία των τελευταίων 4,5 ετών διαπιστώνει τα εξής:

- Το 2009 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 17,9 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη 1,45 εκατ. και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. περίπου 827 χιλιάδες ευρώ.

- Το 2010, ο τζίρος της ΕΚΤΕΡ υποχώρησε στα 10,2 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα (-761 χιλ. ευρώ) και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. διαμορφώθηκαν στα 814.668,24 ευρώ.

- Το 2011 τα έσοδα της ΕΚΤΕΡ μειώθηκαν περαιτέρω στα 5,07 εκατ. ευρώ και οι προ φόρων ζημίες εκτινάχθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. ανήλθαν στις 664.668,24 ευρώ.

- Το 2012 ο κύκλος εργασιών του εισηγμένου ομίλου περιορίστηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη ήταν 642 χιλ. ευρώ και οι αμοιβές του Δ.Σ. ανήλθαν στις 972.147,74 ευρώ.

- Όσο για το πρώτο φετινό εξάμηνο, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6,65 εκατ. ευρώ, οι προ φόρων ζημίες διαμορφώθηκαν στα 281 χιλ. ευρώ και οι αμοιβές του Δ.Σ. ήταν 393.587,49 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με μετόχους της μειοψηφίας που απευθύνθηκαν στο Euro2day.gr, «όσο και αν οι αμοιβές αυτές είναι εγκεκριμένες από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και προφανώς είναι νομότυπες, στην πράξη είναι ιδιαίτερα μεγάλες με βάση το μέγεθος του εισηγμένου ομίλου, αλλά και την κερδοφορία που επέδειξε κατά τα τελευταία χρόνια».

Με βάση λοιπόν τις επιδόσεις της τετραετίας 2009-2012, η ΕΚΤΕΡ εμφάνισε αρνητικό EBITDA, μεγάλες ζημίες και η τιμή της μετοχής κατάφερε να επανέλθει στα επίπεδα του 2008 (+4% στην πενταετία), μόλις μετά το τελευταίο ράλι.

Αντίθετα, την περίοδο 2009-2012 οι αθροιστικές αμοιβές που έχουν δοθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπερέβησαν τα 3,2 εκατ. ευρώ, πάνω δηλαδή από το 1/3 της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v