Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2014

Η ακέφαλη ΔΕΠΑ και τα προβλήματα στην αγορά

Η ακέφαλη ΔΕΠΑ και τα προβλήματα στην αγορά

Έντονο παρασκήνιο συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την επιλογή του ή των επικεφαλής της ΔΕΠΑ. Η επιχείρηση παραμένει ακέφαλη πάνω από έναν μήνα, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή της λειτουργία της μονοπωλιακής εταιρείας και την εφαρμογή όσων ανακοίνωσαν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και ο πρωθυπουργός για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με βάση αυτά που πληροφορείται ο ΧΑΜ, συνεχίζουν να υφίστανται διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το αν τα καθήκοντα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου θα ανατεθούν σε ένα ή σε δύο πρόσωπα. Μετά τις συνεντεύξεις υποψήφιων που ολοκλήρωσε η ΚPMG, η πρόταση με τις περισσότερες πιθανότητες προσωποποιείται στον Γιώργο Σπανούδη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Shell στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για το αν το πρόσωπο αυτό θα αναλάβει τη μία ή και τις δύο αρμοδιότητες. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας τάσσεται υπέρ της πρώτης άποψης.

Θεωρητικά σήμερα Μ. Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι μετοχές της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του. Δεν αποκλείεται όμως η όποια απόφαση να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καθυστέρηση στην επιλογή του επικεφαλής της ΔΕΠΑ έχει επιπτώσεις και στην αγορά.

Οι πελάτες της περιμένουν ακόμη τις επιστροφές μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ, όπως ανήγγειλε μεγαλοπρεπώς και με απόλυτη σύμπνοια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Επίσης, αναμένεται η εφαρμογή των νέων χαμηλότερων τιμών σε όλους τους πελάτες της, μετά την τροποποίηση της σύμβασης με την Gazprom. Γιατί, από ό,τι μαθαίνουμε, σε μεγάλη μερίδα βιομηχανικών καταναλωτών δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων με αναδρομική ισχύ, με πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται στις συμβάσεις και κάτι τέτοιο θα το αποφάσιζε το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, που όμως δεν μπορεί να συγκληθεί νομίμως αφού δεν είναι συμπληρωμένο με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v