Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2007

Μια κυπριακή (ιλαρο)τραγωδία

Τα όρια της γελοιότητας αγγίζουν πλέον (για να μην πούμε ότι τα ξεπερνούν) τα όσα συμβαίνουν σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο οι κινήσεις συνένωσης μεταξύ μεγάλων εισηγμένων τραπεζών, κινήσεις που αφορούν μάλιστα και σε άλλο ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα.

Δυστυχώς, την ευθύνη για έναν πιθανό διασυρμό της Κύπρου και των θεσμών της σε διεθνές επίπεδο εμφανίζονται να τη φέρουν σχεδόν καθ’ ολοκληρία οι χειρισμοί των μελών της τοπικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αρχή έγινε όταν η Επιτροπή έλαβε αντίθετη θέση με την ήδη δημοσιοποιημένη γνωμοδότηση των χρηματιστηριακών αρχών του ΧΑΚ, σύμφωνα με την οποία η απλή υποβολή ανακοινώσεων δεν μπορεί να συνιστά εμπόδιο στις ενέργειες εισηγμένων εταιριών.

Αντικρούοντας αυτή τη γνωμοδότηση, η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι προηγείται η Πειραιώς και κάλεσε τη Marfin να δικαιολογήσει την ενέργειά της, ενώ το ΧΑΚ δήλωνε ότι εμμένει στην άποψή του!

Κι εκεί κάπου άρχισε ”να βουίζει ο τόπος”, για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι πρώην στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, που διατηρεί στενές σχέσεις με μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

Ένα ”κουτσομπολιό”, την ουσία του οποίου δεν μπορούμε προφανώς να αξιολογήσουμε, είναι όμως αναπόφευκτο σε μέρη όπου ”όλοι ξέρουν όλους” και σχολιάζουν καυστικά τα πάντα.

Αφού δε πήρε τις γραπτές και προφορικές εισηγήσεις της Marfin, για το ότι η πρόθεσή της προϋπήρχε και άρα η κίνησή της δεν ήταν αμυντική, η Επιτροπή όχι μόνο ζήτησε την ανάκληση των προσφορών της, αλλά επέβαλε και ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην τράπεζα.

Στο… ”καπάκι” ήρθαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, κ. Γιώργου Χαραλάμπους, προς το Stockwatch (δηλώσεις που έγιναν ΑΦΟΥ είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας η MPB), ότι η τράπεζα καθυστέρησε να πάρει στα χέρια της το πλήρες κείμενο της απόφασης, όχι γιατί κωλυσιεργούσε η Επιτροπή, αλλά επειδή είχε σταλεί…ταχυδρομικώς, στο ΣΠΙΤΙ του Κύπριου προέδρου της Marfin.

Ευτυχώς δηλαδή που δεν την έστειλαν στο… εξοχικό του.

Και σαν κερασάκι στην… τούρτα, είχαμε τους δικηγόρους της Πειραιώς και της Κύπρου να … αριβάρουν χθες μαζί με τους συναδέλφους τους της Επιτροπής, για να αντιδικήσουν –προφανώς ως… ομάδα- με την MPB, σε μια δίκη που αφορούσε αποκλειστικά και μόνον στην MPB και στην Επιτροπή!

Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου έσπευσε να τους αποκλείσει από τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v