Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2014

ΚΑΠΕ: Περικοπές μισθών και επιστημονικές μελέτες ...κοψοχρονιά!

ΚΑΠΕ: Περικοπές μισθών και επιστημονικές μελέτες ...κοψοχρονιά!
Θύμα της γραφειοκρατίας και της νοοτροπίας «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» έχει πέσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχει πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα, αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο σύμβουλο των υπουργείων και φέρνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, μέσω της ανάληψης με ανταγωνιστικούς όρους διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Όπως λένε στον ΧΑΜ στελέχη του Κέντρου, επειδή δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως ερευνητικό κέντρο, το μισθολόγιο των εργαζομένων έχει εξομοιωθεί με το αντίστοιχο του στενού δημόσιου τομέα.

Μάλιστα η ένταξη αυτή έχει γίνει αναδρομικά από το 2013, με αποτέλεσμα σήμερα το δημόσιο να ζητά από δεκάδες επιστήμονες που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα να επιστρέψουν ποσά που φτάνουν μέχρι και 30.000 ευρώ.

Το τραγελαφικό είναι ότι στις προτάσεις που κάνει το ΚΑΠΕ για την συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, εμφανίζει ως μηνιαίο κόστος απασχόλησης ενός επιστήμονα το ποσό των 2.700 ευρώ, όταν οι Πορτογάλοι χρεώνουν τον ανθρωπομήνα με 6.000 ευρώ και οι Γερμανοί με 15.000 ευρώ.

Όπως δε μας επισημαίνουν στα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, το μισθολογικό κόστος έχει μηδενική συμμετοχή, καθώς προέχουν άλλα πολύ σοβαρότερα επιστημονικά και τεχνικά κριτήρια. Με απλά λόγια, οι οριζόντιες πρακτικές περικοπών, το μόνο που πέτυχαν είναι να στερήσουν από τη χώρα πόρους και να αποθαρρύνουν τους Έλληνες επιστήμονες.

Αυτό λοιπόν που ζητάνε οι ερευνητές του ΚΑΠΕ είναι να ισχύσει ότι και σε άλλα ερευνητικά κέντρα ή στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αυτό όπως μας λένε έχει γίνει μεν αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά η σχετική τροπολογία έχει κολλήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v