Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2014

Σε δύο μέτωπα φουντώνει το τραπεζικό... «πάρε-δώσε»

Σε δύο μέτωπα φουντώνει το τραπεζικό... «πάρε-δώσε»

Πολλά τα πηγαινέλα το τελευταίο διάστημα των επιχειρηματιών στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών. Οι συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης κάνουν λόγο για δύο "χοντρικά" κατηγορίες:

Για όσους καλούνται να πάρουν χρήμα από τις τράπεζες και για εκείνους που καλούνται να... βρουν χρήμα για να μη χάσουν τα «μαγαζιά» τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου, οι αποπληρωμές εταιρικών δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις, λόγω και της επανόδου στις αγορές μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Το ίδιο μοτίβο αναμένεται να συνεχισθεί σύμφωνα με τους τραπεζίτες και στο γ' τρίμηνο, με τις νέες χορηγήσεις όμως να αυξάνονται, ώστε στο δ' τρίμηνο να ξεπεράσουν τις αποπληρωμές.

Επομένως, κάποια... λεφτά υπάρχουν για νέες χορηγήσεις, προκειμένου να γίνει και το χατίρι της κυβέρνησης.

Από την άλλη, πυκνώνουν και τα ραντεβού με επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες πάνε από το κακό στο χειρότερο σε επίπεδο καθαρού δανεισμού και EBITDA.

Οι τράπεζες τους καλούν, θέτοντας τελεσίγραφα να βάλουν φρέσκο χρήμα ή να βρουν οι ίδιοι στρατηγικούς επενδυτές με όρους που θα επιτρέπουν στις ίδιες να μετοχοποιήσουν, με τη σειρά τους, μέρος των δανείων. Αν δεν το κάνουν, εντός προθεσμίας, οι τράπεζες θα πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση αναθέτοντας εκθέσεις αποτίμησης και εν συνεχεία αναζήτηση στρατηγικών με ρύθμιση δανείων.

Προς το παρόν, πάντως, ελάχιστοι δείχνουν διάθεση να βάλουν λεφτά, ακόμη και αν αποδεικνύεται από άλλα μέτωπα (π.χ. διαπραγματεύσεις με ανακριτές για να επιστραφεί χρήμα που δεν αποκτήθηκε νόμιμα) ότι έχουν αρκετά φυλαγμένα εις την αλλοδαπήν.

ΥΓ.: Αν κρίνω από τις ντοπιολαλιές όσων επιχειρηματιών κατέρχονται... downtown για να εξετασθούν οι αιτήσεις τους για δάνεια οι περισσότεροι είναι «καρντάσια» και ακολουθούν οι... παγουράδες και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις της Δυτ. Ελλάδας. 

Τώρα, εσάς πάει το μυαλό σας στον χάρτη των πρόσφατων εκλογών, αλλά δεν πρέπει...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v