Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2007

ΧΑ: Ηedge funds, risk pricing και... sell - off

Ζούμε ώρες Μαίου 2006;

Η χθεσινή ελεύθερη πτώση των μετοχών διεθνώς εξηγεί εκ πρώτης όψεως την ανησυχία για sell off αντίστοιχο του τότε Μαίου.

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνει με υψηλότερο του αναμενομένου ρυθμό και ο Γκρίνσπαν ξανακτύπησε με προφητεία .. ύφεσης στα τέλη του 2007.

Η Κίνα δείχνει να επιδιώκει να πατάξει την κερδοσκοπική επενδυτική δραστηριότητα και δημιουργεί ανησυχίες για περιοριστικά κίνητρα όσο αφορά τις επιδοτήσεις επενδύσεων ή και για τη χρήση νομισματικής πολιτικής (π.χ. αύξηση επιτοκίων).

Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί, να πληγούν τα εταιρικά περιθώρια κερδοφορίας, κι επομένως, οι αγορές μετοχών να έχουν λόγο για να διορθώσουν.

Μόνο που όλα αυτά πρέπει προς το παρόν να... αποδειχθούν. Αυτό που είναι αυταπόδεικτο και λειτούργησε χθες, είναι η ένταση της διόρθωσης λόγω risk pricing.

Όπως ακριβώς και πέρσι το Μάιο, τα hedge funds μετά τις εξελίξεις σε Κίνα, ΗΠΑ και Αφγανιστάν έσπευσαν να πουλήσουν μετοχές που είναι αγορασμένες με... δανεικά.

Κι απευθύνθηκαν στους μεγάλους ξένους brokers. Πούλησαν όπως και πέρσι με μικρό ή μεγαλύτερο discount, οπότε και οι brokers βγήκαν κι αυτοί και πούλησαν με τη σειρά τους.

Ο μηχανισμός που έχει μπει σε κίνηση είναι ίδιος με αυτόν του Μαίου στα καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Ερχεται, όμως, σε μια συγκυρία που οι εισροές στα Equity funds είχαν ”κτυπήσει” υψηλά (σε Ιαπωνία και ΗΠΑ) και ως εκ τούτου δημιουργούνται υποψίες ότι έτσι διευκολύνεται η τοποθέτηση του φρέσκου χρήματος σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Και με ξένα... κόλυβα επιπλέον. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα hedge funds με όση ευκολία πουλάνε, με άλλη τόση αγοράζουν.

Υ.Γ. Οι ξένοι συνολικά ήταν χθες καθαρά πωλητές στο Χ.Α. Όχι όμως μαζικά. Υπήρχε μεγάλη χρηματιστηριακή με σημαντικό μερίδιο ξένων πελατών που ήταν ”καθαρός αγοραστής” σε αναλογία 1,2 προς 1.

Οι πωλήσεις όμως εντάθηκαν μετά τις 12:30 όταν βγήκαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v