Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2014

Ο Τιτάν και οι κατασκευαστικές που... βρίσκουν το δρόμο τους

Ο Τιτάν και οι κατασκευαστικές που... βρίσκουν το δρόμο τους

Μια εξήγηση για την απουσία ανακοινώσεων ανάληψης έργων στη Βαλκανική, παραδοσιακό τομέα δραστηριότητας των Ελλήνων κατασκευαστών, δίνει έκθεση του Δ.Σ. της ΤΙΤΑΝ για το πρώτο εξάμηνο.

Όπως αναφέρεται, η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει φέτος για πρώτη φορά αύξηση μετά από επτά χρόνια, εξέλιξη που συνδέεται κυρίως με την επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης.

Στην ουσία, οι ισχυροί εργολήπτες έχουν επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές (μέχρι το τέλος του 2015). Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση της ΤΙΤΑΝ, η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δίχως να διαφαίνονται προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης εντός του 2014.

Συνεπώς οι κατασκευαστικές υπήρξαν τυχερές γιατί αναπληρώνουν την απουσία έργων στη Βαλκανική με τις εργασίες στους οδικούς άξονες. Ελπίδες για ανάκαμψη της οικοδομής δεν πρέπει να έχουμε, σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΤΙΤΑΝ.

Όπως αναφέρεται "οι προσδοκίες για την ιδιωτική οικοδομή είναι πολύ συγκρατημένες, παρά τη μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα".

Η ανάσταση των δημοσίων έργων, λόγω των οδικών αξόνων, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας για το πρώτο εξάμηνο. Ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το συγκεκριμένο διάστημα αυξήθηκε 22% και ανήλθε σε 148 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται στα 16 εκατ. από 9 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η βελτίωση στην Ελλάδα ήταν ένας από τους παράγοντες που η ΤΙΤΑΝ παρουσίασε καθαρά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, από ζημιές 21,8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v