Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2014

Τα... προεδρικά διατάγματα που τρομάζουν τους εργολάβους

Τα... προεδρικά διατάγματα που τρομάζουν τους εργολάβους

Θορυβημένοι εμφανίζονται οι εργολάβοι με αφορμή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο έρχεται πλήρης ανατροπή στο μοντέλο διεξαγωγών των διαγωνισμών του δημοσίου και του τρόπου επιλογής αναδόχων.

Ο προβληματισμός τους δεν επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση απέφυγε να ενσωματώσει τις περισσότερες από τις προτάσεις τους. Συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι η εφαρμογή του τεράστιου νομοθετήματος των περίπου 200 σελίδων θα απαιτήσει πληθώρα προεδρικών διαταγμάτων. Για παράδειγμα, ειδικά όσον αφορά τον Κανονισμό Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων, προβλέπεται πως εκδίδεται προεδρικό διάταγμα εντός διμήνου από την έναρξη εφαρμογής του νόμου (1/3/2015).

Ο Κανονισμός Εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων προβλέπεται πως εκδίδεται, πάλι με προεδρικό διάταγμα, εντός έξι μηνών από την εφαρμογή του νόμου.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν έκτακτες συνεδριάσεις εργοληπτικών οργανώσεων με στόχο την προετοιμασία τους εν όψει των προεδρικών διαταγμάτων κι η διοίκηση του ΣΑΤΕ (εκπροσωπεί τους μεγάλους κατασκευαστές) υποστηρίζει πως "οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου συνιστούν ένα αδρό περίγραμμα ευρύτερων κανόνων, η συγκεκριμενοποίηση των οποίων, μέσω των προεδρικών διαταγμάτων, παραμένει άγνωστη παράμετρος, γεγονός που γεννά υψηλή ασάφεια και αβεβαιότητα για την κατάληξη του εγχειρήματος".

Οι επόμενοι μήνες θα έχουν ενδιαφέρον για την αγορά δημοσίων έργων καθώς οι ανατροπές είναι πολλές και... απότομες.

Μέσα στην αναμπουμπούλα κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται ένας νέος κατασκευαστικός όμιλος ο οποίος θα επιδιώξει να ενταχθεί στην ανώτατη τάξη του εργοληπτικού πτυχίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v