Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 12 2014

Αττικής: Πώς το ΤΣΜΕΔΕ ανοίγει δρόμο για στρατηγικό επενδυτή

Αττικής: Πώς το ΤΣΜΕΔΕ ανοίγει δρόμο για στρατηγικό επενδυτή

Ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα Αττικής μετά τις χθεσινές αποφάσεις της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ.

Όπως πληροφορείται η στήλη, η διοίκηση του Ταμείου αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη του διαγωνισμού εύρεσης στρατηγικού επενδυτή και μετά την εισήγηση της ΣΟΛ, που ενεργεί ως σύμβουλος του ΤΣΜΕΔΕ, αποφάσισε να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Η απόφαση προβλέπει ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Αττικής. Το ύψος των κεφαλαίων που θα βάλει στην ΑΜΚ θα διασφαλίζει τη διατήρηση τουλάχιστον καταστατικής μειοψηφίας (σ.σ. 33,4% του μετοχικού κεφαλαίου).

Αν χρειασθεί, σε συνεννόηση με τον στρατηγικό επενδυτή, το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να καλύψει και το μισό της ΑΜΚ διατηρώντας το ποσοστό του στο 51%.

Πρόκειται για μια ευέλικτη απόφαση, που αφενός διευκολύνει την εύρεση στρατηγικού, αφετέρου επιτρέπει στην Αττικής να αντλήσει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, παραπάνω κεφάλαια από όσα αρχικώς υπολόγιζε.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr η Αττικής επιδίωκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών (397 εκατ.), όπως αυτές προέκυψαν με το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ το ύψος της αύξησης κεφαλαίου ενδέχεται να είναι υψηλότερο ώστε, σε συνδυασμό με τις ενέργειες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, να καλυφθούν οι ανάγκες της τράπεζας και υπό το δυσμενές σενάριο (434 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το ύψος της αύξησης θα ξεπεράσει τα 370 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 125 εκατ.

Το ακριβές ποσό της αύξησης θα καθοριστεί αργότερα και αφού έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές από τους 15 σήμερα ενδιαφερόμενους για τη θέση του cornerstone investor, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κορυφαία private equity funds όπως τα KKR, Apollo και Carlyle.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v