Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2007

Το μέγεθος... ΔΕΝ μετράει (στο μέρισμα)!

H Μοτοδυναμική ανακοίνωσε πρόσφατα τα ετήσια αποτελέσματά της και με βάση αυτά το P/E της μετοχής είναι λίγο χαμηλότερο του 10, ενώ η μερισματική της απόδοση (φέτος θα διανεμηθούν 42 λεπτά ανά μετοχή) υπολογίζεται γύρω στο 8,3%!

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το 8,3% είναι υπερδιπλάσια απόδοση από αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις και μάλιστα για μεγάλα ποσά, η χρηματιστηριακή αγορά δεν συγκινήθηκε από την είδηση.

Και μάλλον εύλογα, γιατί ουσιαστικά δεν επρόκειτο περί ειδήσεως.

Αντίστοιχη ήταν η μερισματική απόδοση και του προηγούμενου έτους, ενώ όλα έδειχναν (ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις) ότι τα αποτελέσματα του 2006 θα ήταν ανοδικά.

Σας προλαβαίνουμε και σας λέμε ότι τόσο το φετινό όσο και το περυσινό μέρισμα δεν προήλθαν από διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων, ούτε από επιστροφή κεφαλαίου.

Σας προλαβαίνουμε επίσης και σας λέμε ότι δεν αναμένεται στο ορατό μέλλον κάποια –δραστική τουλάχιστον- υποχώρηση επιδόσεων. Αντίθετα, μάλλον αισιόδοξη δηλώνει η εισηγμένη για τις προοπτικές της.

Και το θέμα αυτό λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, γιατί εκτός από τη Μοτοδυναμική υπάρχουν και αρκετές άλλες εισηγμένες σε ανάλογη θέση και με μερισματική απόδοση ανώτερη του 4%, του 5%, του 6%, ή και του 7%!

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών είναι ότι απουσιάζουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Και έτσι, η πορεία των τιμών τους επηρεάζεται από τις εκάστοτε διαθέσεις των Ελλήνων μικροεπενδυτών, ”είδος” που σπανίζει πλέον για τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v