Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2007

ΡΟΚΑΣ: Γιατί ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση Δημ. Πρότασης

Στην ιστορία θα μείνει το χθεσινό πακέτο 1.018.073 μετοχών της Ρόκας (4,955% του μετοχικού της κεφαλαίου) και όχι γιατί υπήρξε σιγή ιχθύος γύρω από τους αντισυμβαλλόμενους.

Το πακέτο αγοράστηκε από ξένο broker μέσω εγχώριας τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ, χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή διαρροή για την ταυτότητα του τελικού αγοραστή και βεβαίως του πωλητή.

Στην ιστορία βέβαια δεν θα μείνει γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς έστω και σπάνια συμβαίνει να υπάρχει σε συναλλαγές… άχλη μυστηρίου. Το πακέτο έρχεται να ξεκαθαρίσει μια και καλή τη σύγχυση της αγοράς γύρω από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

Και εξηγούμαστε. Ακόμη και αν αγοραστής του πακέτου είναι η Iberdrola -η οποία σημειωτέον κατέχει ήδη το 52,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης-, υποχρέωση δημόσιας πρότασης δεν προκύπτει καθώς η ισπανική εταιρία και η οικογένεια Ρόκα ενεργούν από κοινού και συντονισμένα και κατείχαν πάντα αθροιστικό ποσοστό άνω του 50%.

Θυμίζουμε ότι για μετόχους με αθροιστικό ή απευθείας ποσοστό υψηλότερο του 50% συν μία μετοχή δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εφόσον προχωρήσουν εντός 12μήνου σε ενίσχυση του ποσοστού τους άνω του 3%.

Τέτοια υποχρέωση υπάρχει μόνο για μετόχους που κατέχουν μεταξύ του 1/3 και 1/2 του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v