Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2014

Εννιά χρόνια επιμήκυνση η λύση «ΠΑΣΟΚ» για το χρέος

Εννιά χρόνια επιμήκυνση η λύση «ΠΑΣΟΚ» για το χρέος

Συγκεκριμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, και τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που χρειάζεται η χώρα φέρεται να έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση την οποία δούλεψαν τεχνοκράτες προβλέπει επιμήκυνση του χρέους για 9 με 10 χρόνια, χωρίς περαιτέρω μείωση επιτοκίων, και βεβαίως κούρεμα της ονομαστικής του αξίας.

Με την επιμήκυνση η πρώτη λήξη δανείου θα μεταφερθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030, διευκολύνοντας την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την απεμπλοκή της από το εναπομείναν πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η 15ετής περίοδο χάριτος για την έναρξη εξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων θα επιτρέψει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί (χαμηλότεροι) στόχοι επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από τους υφιστάμενους, ενώ η απουσία λήξεων θα βοηθήσει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Επιπρόσθετα, η πρόταση ακούμε ότι προβλέπει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο περιλαμβάνει δράσεις πέρα από αυτές που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Η αγορά θεωρεί ότι το αίτημα της επιμήκυνσης χωρίς καν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει ευκολότερα αποδεκτό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την απεμπλοκή της από το ΔΝΤ.

Όπως ακούμε, οι βασικοί άξονες της πρότασης ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε γνώση του Μαξίμου. Το αν έχουν υιοθετηθεί κιόλας θα έχουμε μια πρώτη ευκαιρία να το διαπιστώσουμε από τις δηλώσεις που θα υπάρξουν μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v