Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2014

Εταιρικά ομόλογα: Πού θα καθίσει η μπίλια των επιτοκίων

Εταιρικά ομόλογα: Πού θα καθίσει η μπίλια των επιτοκίων
Η είδηση για την υποβολή αίτησης από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών data center Lamda Hellix για εισαγωγή της στην αγορά ΕΝΑ Plus με στόχο τη λήψη ομολογιακού δανείου έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ερώτημα σχετικά με το πού τελικά θα καθίσει η μπίλια σχετικά με το ύψος των επιτοκίων.

Και αυτό γιατί μπορεί μεν να υπάρχει μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιρειών (μεταξύ αυτών και αρκετές εισηγμένες) που θα ήθελαν να δανειστούν μέσω της Εναλλακτικής Αγοράς, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ζητούν ύψος επιτοκίου που δεν βρίσκει ανταπόκριση στην... απέναντι πλευρά του τραπεζιού.

Για παράδειγμα, στέλεχος εισηγμένης δήλωσε στο Euro2day.gr πως «δεν έχει νόημα να γίνει μια κίνηση που δεν θα αποβεί τελικά προς όφελος της επιχείρησης και των μετόχων της. Είμαστε πράγματι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, αλλά θα πάψουμε να είμαστε αν συμφωνήσουμε σε επιτόκια της τάξεως του 7% που ακούμε».

Από την άλλη πλευρά όμως, υποστηρίζεται πως οι διοικήσεις των εταιρειών θα πρέπει να προσαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, όπου για παράδειγμα τις τελευταίες εβδομάδες τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και πάλι.

«Θα πρέπει να καταλάβουν επίσης πως ακόμη και αν βελτιωθούν τα πράγματα οι τράπεζες θα συνεχίσουν την προσπάθεια απομόχλευσης των ισολογισμών τους και η μόνη ουσιαστική διέξοδος για πάρα πολλές εταιρείες θα είναι η άντληση νέων κεφαλαίων από τις αγορές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται, στη συγκεκριμένη «πιάτσα», ακούγεται πως τα επιτόκια που συζητιούνται ξεκινούν από το 5%-5,5% και φτάνουν ακόμη και μέχρι το 7%-7,5%. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, ακούγονται νούμερα γύρω ή και πάνω από το 6%.

Το εύρος είναι μεγάλο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η τρέχουσα κεφαλαιακή διάρθρωση κάθε εταιρείας, η κερδοφορία της, οι ταμειακές της ροές, οι προοπτικές της, το πώς προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει, η αξιοπιστία των βασικών της μετόχων, το αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία για προσημείωση και αρκετά ακόμη.

Στο τραπέζι επίσης μπαίνει για τις εισηγμένες και το ζήτημα της έκδοσης ομολογιακών δανείων που είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα στη λήξη τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι διοικήσεις των εταιρειών μπορούν ενδεχομένως να ζητήσουν χαμηλότερα επιτόκια και τιμή μετατροπής μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, ωστόσο το ζήτημα γίνεται περισσότερο σύνθετο καθώς αποκτά πολύπλευρες διαστάσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη συγκεκριμένη αγορά, όπου υπάρχει μεν έντονο αρχικό ενδιαφέρον τόσο από την προσφορά, όσο και από τη ζήτηση, ωστόσο παρατηρείται διάσταση απόψεων στο τελικό τίμημα.

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v