Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2007

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Το Μαντούδι & ο στρατηγικός εταίρος

Το Μαντούδι Ευβοίας συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο τα τηλεοπτικά κανάλια εκεί πηγαίνουν για να δείξουν ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ”να κάνουν Πάσχα και Χριστούγεννα”.

Η ”πηγή του κακού” στην περιοχή ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν έκλεισε το πάλαι ποτέ πανίσχυρο εργοστάσιο παραγωγής λιγνίτη, πυροτούβλων και πυρίμαχων προιόντων του Σκαλιστήρη.

Προ τριετίας είχε προκύψει από Ελληνοαμερικανούς επενδυτές ένα αρχικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία εξαγωγικού διυλιστηρίου στην περιοχή, κίνηση που όμως τελικά δεν προχώρησε.

Και σήμερα έρχεται η πρόταση της ΓΕΚ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα, ισχύος 400 MW και προβλεπόμενου IRR (εσωτερικός βαθμός αποδοτικότητας) άνω του 15%.

Η επένδυση αυτή –που θα τονώσει σημαντικά την περιοχή αν τελικά εγκριθεί και προχωρήσει- θα περάσει μέσα από μια νέα εταιρία, στην οποία ο όμιλος ΓΕΚ θα διατηρήσει μεν τον έλεγχο, ωστόσο ανοιχτό είναι το θέμα της προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου, όχι απαραίτητα από το εξωτερικό.

Το βέβαιο επίσης είναι ότι ο όμιλος ΓΕΚ θα επενδύσει στην ενέργεια μέσα από πολλά διαφορετικά καύσιμα, αφήνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Τέρνα Ενεργειακή.

Και με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί την άγουσα προς τη Σοφοκλέους, τίθεται προς ενδεχόμενη αναθεώρηση η εταιρική δομή του ομίλου.

Και το ενδεχόμενο της συγχώνευσης ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ, όπως πρώτο έγραψε το euro2day, ”παίζει γερά”, ασχέτως αν επίσημες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v