Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2015

Οι ασφαλιστικές, οι εργαζόμενοι και το «πακέτο» των €40 εκατ.

Οι ασφαλιστικές, οι εργαζόμενοι και το «πακέτο» των €40 εκατ.

Όφελος που κυμαίνεται γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα προκύψει για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αν  ισχύσουν οι προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) σχετικά με το κλαδικό ταμείο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων).

Το Euro2day.gr σας είχε ενημερώσει πολύ έγκαιρα για το θέμα του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, αναφέροντας τις διαφορετικές θέσεις που υπήρχαν μεταξύ ασφαλιστικών και εργαζομένων. Το τελευταίο διάστημα όλες αυτές οι διαφορές ήρθαν στην επιφάνεια με επίσημες επιστολές.

Η ουσία είναι πως ο νόμος Βρούτση που κατάργησε τις εισφορές υπέρ τρίτων απάλλαξε τις ασφαλιστικές εταιρείες από την εργοδοτική εισφορά στο συγκεκριμένο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο, που μέχρι σήμερα έχει μακρά και επιτυχή ιστορία.

Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι οι ασφαλιστικές κατέβαλλαν στο ταμείο ποσοστά επί διαφόρων κατηγοριών ασφαλίστρων (γύρω στα 48 εκατ. ευρώ κατ' έτος), φέτος η ΕΑΕΕ προτείνει ουσιαστικά να καλύπτει μόλις ένα 3% επί της μισθοδοσίας (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ) και υπό προϋποθέσεις ένα επιπλέον 3% (δηλαδή άλλα 4 εκατ. ευρώ), αθροιστικά γύρω στα 8 εκατ. ευρώ.

Αν ισχύσει αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον 40 εκατ. το χρόνο, ενώ βέβαια το ταμείο θα δει τα έσοδά του να συρρικνώνονται δραματικά, καθώς μέχρι πέρυσι οι εργοδότες κάλυπταν γύρω στο 90% των συνολικών εσόδων του...

Οι εργαζόμενοι λοιπόν υποστηρίζουν πως μια τόσο μεγάλη μείωση εσόδων -και μάλιστα κάθε χρόνο- θα δυναμιτίσει τις παροχές του ιστορικού αυτού ταμείου. Από την άλλη πλευρά, κύκλοι των ασφαλιστικών εταιρειών υποστηρίζουν πως οι μέχρι τώρα καταβολές των εργοδοτών ήταν παράλογα υψηλές και δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν σε μια τόσο απαιτητική περίοδο για τον κλάδο.

Πόσο μάλλον όταν οι εταιρείες θα κληθούν να προσαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 στις απαιτήσεις του Solvency II...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v