Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: «Καίει» το ζήτημα του κλαδικού Ταμείου

«Τρύπα» εκατομμυρίων στο επικουρικό ταμείο των ασφαλιστικών εταιριών ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δημιουργεί η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών. Τι λένε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τι απαντούν οι ασφαλιστικές.

Ασφαλιστικές: «Καίει» το ζήτημα του κλαδικού Ταμείου

Σε σημείο τριβής στις σχέσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και εργαζομένων-ασφαλιστών σε αυτές, κινδυνεύει να εξελιχθεί το ζήτημα του επικουρικού ταμείου του κλάδου, ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων).

Το συγκεκριμένο Ταμείο έχει μακρά και πετυχημένη ιστορία, ωστόσο τον... ασκό του Αιόλου άνοιξε ο νόμος που «πέρασε» ο σημερινός υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με τον οποίο κατάργησε τις εισφορές υπέρ τρίτων και απάλλαξε τις ασφαλιστικές εταιρείες από την εργοδοτική εισφορά στο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο.

Ο συγκεκριμένος νόμος έφερε τα... πάνω-κάτω στο Ταμείο, καθώς από τα 50-55 εκατ. ετησίων εισφορών του, το μεγαλύτερο ποσοστό προερχόταν από την εργοδοσία (γύρω στο 90%) και συγκεκριμένα από την καταβολή ποσοστών επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων.

Έτσι, υπέρ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ κατευθύνονταν το 2% επί των ασφαλιστηρίων πυρός, ατυχημάτων και αυτοκινήτου, το 1% επί των συμβολαίων άλλων καλύψεων του γενικού κλάδου και το 5% επί των ασφαλίστρων μόνο του πρώτου έτους των συμβολαίων ζωής.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σήμερα, ζητούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες να εξακολουθήσουν να καταβάλουν τα ίδια ποσά υπέρ του Ταμείου, προκειμένου να συνεχιστούν να δίδονται «αξιοπρεπείς παροχές» και στα πλαίσια αυτά έχει ξεκινήσει διάλογος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως είναι «υπέρ της ανεξαρτησίας του Ταμείου και της υγιούς συνέχισης της λειτουργίας του» καθώς και το ότι «θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την άλλη πλευρά όμως, τηρούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις υποστηρίζοντας πως «η δημοσιοποίηση θέσεων κατά την περίοδο μιας διαπραγμάτευσης, δυσκολεύει την εξεύρεση κοινά αποδεκτά λύσεων».

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συμφωνηθούν και κυρίως το ποια μορφή θα πάρει αυτό το Ταμείο, ποιος θα το διοικεί και πώς θα εκπροσωπούνται σ' αυτό οι κοινωνικοί εταίροι. Παράλληλα, αφήνεται να εννοηθεί πως ανοιχτό παραμένει και το ύψος των χρημάτων που είναι διατεθειμένες να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα τώρα με συνδικαλιστικούς κύκλους, η πλευρά των εργοδοτών είναι υπέρ ενός Ταμείου, το οποίο:

• Θα λειτουργεί αποκλειστικά με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένης εισφοράς.

• Θα αναλάβει τη διοίκησή του η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

• Θα δημιουργηθούν ατομικές μερίδες και η μέχρι τώρα περιουσία του Ταμείου θα επιμεριστεί στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με άλλους συνδικαλιστικούς κύκλους, η Ένωση προτείνει την αντικατάσταση των χρημάτων που σήμερα καταβάλουν οι εργοδότες, με το 3% επί των μισθών, ή με το 6% επί των μισθών εφ' όσον η Ένωση αναλάβει τη διοίκηση του Ταμείου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε η ετήσια εισφορά των 50 εκατ. ευρώ θα μειωθεί κατακόρυφα και οι παροχές του Ταμείου θα συρρικνωθούν δραστικά.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, πλην όμως υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας υποστήριξε πως ετήσια ποσά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ είναι αφόρητα για τον κλάδο, ιδίως σε μια περίοδο που οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις ολοένα και υψηλότερες εποπτικές απαιτήσεις (Solvency II).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v